latinica  ћирилица
14/10/2024 |  18:54 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Samit Berlinskog procesa - potpisani dokumenti o zajedničkom tržištu i visokom obrazovanju (VIDEO)

U Berlinu je održan deseti Samit Berlinskog procesa. Potpisana je Deklaracija podrške Akcionom planu o zajedničkom regionalnom tržištu i Sporazum o pristupu visokom obrazovanju. Domaćin Samita, njemački kancelar Olaf Šolc, istakao je da je Evropska unija kompletna jedino sa Zapadnim Balkanom.
Samit Berlinskog procesa (Foto: EPA-EFE/MICHELE TANTUSSI ) -
Samit Berlinskog procesa (Foto: EPA-EFE/MICHELE TANTUSSI )

Potvrđeno je i da će sve zemlje regiona, osim BiH, do kraja godine dobiti novac iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

Zvaničnici Republike Srpske ponovili su da ne odustaju od evropskog puta BiH, ali da očekivanja od Berlinskog procesa nisu prevelika.

Bez zemalja takozvanog Zapadnog Balkana, Evropska unija nije kompletna. Ovo je jasno naglasio njemački kancelar Olaf Šolc na desetom Samitu Berlinskog procesa.

Šolc je poručio da je konačno vrijeme da Brisel, konkretnim djelima, približi zemlje regiona Evropskoj uniji.

- Јasno je da će zemlje Zapadnog Balkana samo zajedno moći ući u Evropsku uniju, što regionalnu inicijativu za dobrosusjedske odnose, čini još važnijom. Nadam se da neće proći još deset godina, dok sve balkanske države konačno ne postanu članice Evropske unije - rekao je Šolc.

Učesnici Samita potpisali su Deklaraciju podrške Akcionom planu o zajedničkom regionalnom tržištu i Sporazum o visokom obrazovanju.

Predsjednica Evrpske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da će proširenje Evropske unije biti jedan od njenih prioriteta i da će isplate iz Plana rasta za Zapadni Balkan, početi do kraja godine.

- Danas sa zadovoljstvom mogu da izvijestim da će pet od šest reformskih agendi biti usvojeno ove nedjelje. To znači da isplate od ukupno šest milijardi evra iz Plana rasta, mogu da počnu da pristižu prije kraja godine. Ovo nikada ne bi bilo moguće bez Berlinskog procesa - navela je Fon der Lajen.

Јedina koja će, za sada, ostati bez svog dijela kolača jeste BiH, jer nije dostavila potpunu reformsku agendu.

Na Samitu u Berlinu učestvovao je i predsjednik vlade Srbije Miloš Vučević, koji je naglasio da Srbija ostaje opredijeljena za evropski put i da je to njen glavni spoljnopolitički cilj, dodajući da odnos Beograda i Prištine nije bio u centru pažnje.

Vučević je u Brelinu imao i neformalni sastanak s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

- Premijer Orban je govorio u ravni premijera ili predsjednika Srbije. Zaista je pokazao još jednom da je veliki prijatelj Srbije. I vrlo je jasno rekao da nema rješenja Zapadnog Balkana bez prijema Srbije u EU. Mislim da je nemoguće zamisliti rješenje Zapadnog Balkana bez Srbije u tom rješenju - istakao je Vučević.

Bosnu i Hercegovinu u Berlinu predstavljala je predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto koja je istakla da će BiH nastaviti raditi na jačanju regionalne saradnje.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je uoči Samita da efekti Berlinskog procesa neće biti vidljivi ni narednih pet godina.

Umjesto približavanja Evropskoj uniji Dodik kaže da je sve svedeno na priču da BiH treba da dozvoli građanima tzv. Kosova da sa ličnim kartama ulaze u zemlju.

Zahvaljujući stavu predstavnika Republike Srpske, BiH nije priznala takozvanu nezavnisnu državu Kosovo i neće dozvoliti nosiocima dokumenata koje izdaju privremene vlasti u Prištini, da u BiH ulaze samo s ličnim kartama, jasan je stav predsjenika Srpske.

- Mislim da prepotencija koju oni unose u taj proces ne može mnogo pomoći. Mora se razumjeti da, kada su postavljali taj cilj morali su znati da BiH nije priznala Kosovo i da neće ni priznati ulazak šiptara sa ličnom kartom u BiH. Naravno, muslimani bi to uradili, Republika Srpska neće - kategoričan je Dodik.

Od Berlinskog procesa neke konkretne promjene ne očekuje ni srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović.

Istakla je da je zeleno svjetlo za početak pregovora dobijeno, ali da nije optimistična da će put do Brisela biti ubrzan.

- Ono što je najveća prepreka tu, jesu naši unutrašnji problemi i činjenica da imate jednu čitavu strukturu postavljenu unutar instutucionalne šeme koja se bori protiv Ustava, odnosno nastoji da radi na neustavan način. Mi iz Republike Srpske isnistiramo da je sve moguće onda kada se poštuje Ustav i sve je moguće onda kada su svi uključeni u sve procese i to će biti naš stav i u budućem periodu - kazala je Cvijanović.

Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji ocijenio je da je jedinstveno regionalno tržište za Zapadni Balkan odskočna daska za bližu integraciju regiona s jedinstvenim tržištem Evropske unije i prije pristupanja u evropsku porodicu.