latinica  ћирилица
14/10/2024 |  21:01 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Pale: Film "Bauk" za početak 13. Filmskog kampusa

U organizaciji Kinoteke Republike Srpske, u Palama je otvoren 13. Filmski kampus - program za studente.
Pale-Filmski kampus - Foto: SRNA
Pale-Filmski kampusFoto: SRNA

Filmski kampus počeo je projekcijom filma "Bauk" o NATO bomabrdovanju Srbije u martu 1999. godine, režisera Gorana Radovanovića.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je da su učesnici studenti sa četiri fakulteta iz Beograda, Banjaluke, Cetinja i Pala, koji će uz eminentne predavače pratiti master časove.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja je otvorila Filmski kampusm rekla je da je riječ o događaju od izuzetnog značaja za buduće filmske umjetnike, jer im iz godine u godinu omogućava da uče od najboljih.

- Filmsku umjetnost u Republici Srpskoj neophodno je njegovati i razvijati, a događaji kao što je Filmski kampus su potvrda da Srpska ima filmskih umjetnika i onih koji stvaraju, ali i onih koji će tek stvarati. Podrška mladima treba da bude naš imperativ - poručila je Đakovićeva.

Student Fakulteta dramskih umjetnosti iz Beograda Anastas Stoilović rekao je da su master časovi u okviru Kampusa sveobuhvatni i da će učesnici moći da razmijene iskustva i nešto novo nauče.

U okviru Filmskog kampusa biće održane projekcije savremenih igranih i dokumentarnih filmova, predavanja za studente i projekcije studentskih filmova.

Kampus traje do 17. oktobra, a ulaz na sve projekcije i predavanja u bioskopu Kulturnog centra Pale je slobodan.