latinica  ћирилица
14/10/2024 |  22:30 ⇒ 22:48 | Autor: RTRS

"Presuda protiv predsjednika Srpske već napisana, proces je predstava" (VIDEO)

Sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, velika je predstava u kojoj glavnu ulogu igraju samozvani visoki predstavnik Kristijan Šmit i svjetske sile koje ga podržavaju, poručili su sagovornici u emisiji Drugi ugao. Presuda je, kažu, već napisana, a cilj jasan - ukloniti predsjednika Srpske sa političke scene.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Profesor na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić istakao je da je čitav proces cirkus koji sudsko vijeće pokušava da učini ozbiljnim, iako je presuda već napisana.

- Cijeli cirkus treba da završi presudom u kojoj će Dodik i Lukić biti osuđeni da li kaznom zatvora ili će ta kazna biti zamijenjeno novčanom - rekao je Lukić.

On je naglasio da je riječ o državnom teroru, jer ovo što čine s postupkom potiv Dodika i Lukića nema veze sa zakonom i vladavinom prava.

Profesor na Pravnom fakultetu u Banjaluci Vitomir Popović rekao je da je suđenje Dodiku i Lukiću politička farsa koja nema veze sa sudskim procesima.

On je naglasio da ishitrenost u vođenju postupka, u kojem se odbrani ne daje mogućnost da se organizuje kako je to predviđeno, potvrđuje da je riječ o politički montiranoj farsi čiji je cilj uklanjanje Dodika sa političke scene i udar na instituciju predsjednika Srpske.

Popović je poručio da, uprkos tome, volja naroda ne može biti promijenjena nijednom presudom.

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević saglasan je da je riječ o udaru na instituciju predsjednika Republike Srpske.

- Ovaj proces je udar na Republiku Srpsku i njen ustavni poredak, ovim se ruši Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Ovo je udar na mir u BiH i njime se priziva rat - zaključio je Galijašević.