latinica  ћирилица
15/10/2024 |  08:14 ⇒ 08:14 | Autor: TANЈUG

NASA lansirala svemirsku letjelicu na Јupiterov satelit Evropa (VIDEO)

Američka Nacionalna agencija za svemirska istraživanja (NASA) lansirala je svemirsku letjelicu na satelit Evropa, zaleđeni Јupiterov mjesec, gdje bi, kako se vjeruje, mogao da postoji vanzemaljski oblik života u ogromnom okeanu ispod ledene površine.
Lansiranje letjelice Evropa (foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Lansiranje letjelice Evropa (foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Letjelica "Europa Clipper" će putovati pet i po godina do Јupitera, gdje će ući u orbitu oko ovog ogromne gasne planete i proći blizu satelita Evropa, prenosi AP.

Na putu ka Јupiteru, ukoliko ne iskrsnu nepredviđeni problemi, letjelica teška šest tona, najveća koju je NASA ikada izgradila za planetarnu misiju, proći će pored Marsa i vratiti se u orbitu Zemlje prije nego što se katapultira ka Јupiteru i preleti više od tri milijarde kilometara da bi 2030. godine stigla na svoje odredište.

Naučnici su gotovo sigurni da ispod Evroprine ledene kore postoji dubok zaleđeni okean i ukazuju da može biti i života, što čini ovaj mjesec jednim od pogodnijih mjesta za potragu za životom.

Ipak, letjelica "Europa Clipper" neće tragati za nekim oblikom života jer nema detektore za tu vrstu istraživanja.

Instrumenti i sonde letjelice će pregledati površinu satelita Evropa u potrazi za tragovima organskih jedinjenja i detektovaće gasove koji se oslobađaju, kako bi procijenili da li je Јupiterov satelit pogodan za život.