latinica  ћирилица
15/10/2024 |  09:41 ⇒ 09:42 | Autor: TANЈUG

Prag uvodi zabranu noćnih posjeta pabovima

Grad Prag odlučio je da turističkim agencijama zabrani noćne posjete pabovima u celom gradu, zbog problema sa bukom, pritužbama stanovnika, ali i zbog bezbjednosnih problema.
Prag (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/ilustracija) -
Prag (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/ilustracija)

Ta odluka podrazumijeva da agencije neće više moći da sprovode obilaske turista po pabovima od 22.00 do 06.00 časova, piše češki portal Ekspats i dodaje da su gradske vlasti tako odlučile da bi se izborile sa bučnim i pijanim gostima.

- Nerazumna konzumacija alkohola i uznemirujuće ponašanje povezano s obilaskom pabova može da stvori utisak nedostatka sofisticiranosti u zajednici, smanji osjećaj bezbjednosti i da navede ljude da izbjegavaju određene lokacije - navodi se u odluci.

Prag je jedno od svjetski najposjećenijih turističkih odredišta, što, navodi se podrazumijeva prekomjerno angažovanje komunalnih službi, poput gradske čistoće i gradskog obezbjeđenja, što predstavlja opterećenje i za budžet i za kadrovske kapacitete.

Portal dodaje i da se Prag dugo bori sa "alkoholnim turizmom" i prekomjernim turizmom, a prema podacima češkog statističkog zavoda, prošle godine u hotelima i pansionima boravilo je 7,4 miliona turista.