latinica  ћирилица
15/10/2024 |  09:50 ⇒ 09:58 | Autor: RTRS

CIK BiH: Počinje upoređivanje elektronskih i ručno prebrojanih rezultata

Centralna izborna komisija BiH obavještava javnost da su skeneri učinkovito radili na 143 od 145 biračkih mjesta u sedam izbornih jedinica, što predstavlja 98.62 odsto uspješnosti tokom cijelog izbornog dana – Lokalni izbori 2024. godine, saopšteno je iz CIK-a.
Skeneri - Foto: Ustupljena fotografija
SkeneriFoto: Ustupljena fotografija

Iako su se povremeno javljali slučajevi u kojima su skeneri vraćali glasačke listiće, nijednom biraču nije uskraćena mogućnost glasanja, navodi se u saopštenju.

- Јedan skener imao je tehnički kvar, dok je drugi odbijao listiće zbog greške uzrokovane nanošenjem štambilja na pogrešno mjesto na listićima. Zbog stvaranja redova glasača na ova dva biračka mjesta odlučeno je da se pređe na redovnu proceduru. Opšta upotreba skenera nije uzrokovala značajne zastoje niti duge redove. Glasanje je produženo za jedan čas na četiri biračka mjesta u Tuzli, kako bi se omogućilo glasačima da završe glasanje. Glasački listići u Tuzli su ujedno i najduži - ističu iz CIK-a.

Sva 143 biračka mjesta koja su koristila skenere uspješno su generisala, ispisala i prikazala elektronske rezultate za posmatrače, medije i javnost odmah nakon zatvaranja.

- Unutar pet minuta od zatvaranja, 42 odsto pilot biračkih mjesta prenijelo je rezultate izbora elektronskim putem u sjedište CIK-a, dok je unutar 30 minuta taj postotak narastao na 62 odsto. Na kraju izbornog dana, sva osim tri pilot biračka mjesta prenijela su rezultate jer je teški promet na zaštićenoj mreži privremeno otežao prenos nekih rezultata. CIK je 100 odsto ili svih 143 rezultata primio i objavio sljedeće jutro na svojoj veb stranici, a ti rezultati ostali su nepromijenjeni do upoređivanja s ručno prebrojanim (preliminarnim) rezultatima. Zabilježene slike svih glasačkih listića takođe su prenesene u sjedište CIK-a na memorijskim karticama - naglašavaju iz CIK-a.

Nakon što opštinske komisije obave prebrojavanje i transportuju glasačke listiće u CIK-ov Glavni centar za brojanje, CIK će sprovesti detaljno upoređivanje elektronskih i ručno unesenih rezultata kako bi se utvrdile razlike i obezbijedili konačni rezultati, navodi se u saopštenju.

Postupak je započeo u ponedjeljak, 14.10.2024., u Glavnom centru za brojanje u Zetri.

Iz CIK-a napominju da je glasanje s optičkim skenerima sprovedeno u Vogošći, Visokom, Tuzli, Mostaru, Stocu, Novom Gradu i Prijedoru kao dio Pilota skenera, uz podršku USAID-ovog projekta "Podrške izbornom integritetu u BiH".