latinica  ћирилица
15/10/2024 |  09:56 ⇒ 11:08 | Autor: SRNA

Bubić: U srijedu nastavak suđenja predsjedniku Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika

Pred Sudom BiH sutra će biti nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Milošu Lukiću, rekao je branilac predsjednika Srpske Goran Bubić.
Milorad Dodik u Sudu BiH - Foto: RTRS
Milorad Dodik u Sudu BiHFoto: RTRS

Bubić je za Srnu rekao da sutra slijedi izvođenje dokaza odbrane drugooptuženog Lukića, te replika dokaza Tužilaštva u zavisnosti od raspoloživog vremena.

Suđenje će biti nastavljeno u 13.00 časova pred sudijom Senom Uzunović, jer Krivično vijeće Suda BiH prošle sedmice odbacilo zahtjev odbrane Dodika za njeno izuzeće.

Bubić je nakon te odluke Krivičnog vijeća izjavio da ne iznenađuje što nije prihvaćen zahtjev za izuzeće Uzunovićeve jer proces koji se vodi pred Sudom BiH nije usmjeren ka vladavini prava, već eliminaciji Dodika iz političkog života u BiH.

On je naglasio da su zahtjev za izuzeće podnijeli jer su na to bili natjerani ponašanjem sudije na glavnom pretresu.

- Odbrana je tvrdila da nismo dobili podnesak Suda koji je faksiran, a takav način dostavljanja nije predviđen po Zakonu o krivičnom postupku. Činjenica je da taj podnesak uopšte nije isprintan na mom telefaksu, a stručno tehničko lice iz Suda BiH je potvrdilo da se to moglo desiti iz niza tehničkih razloga - rekao je Bubić.

Suđenje Dodiku i Lukiću pred Sudom BiH u srijedu, 9. oktobra, je bilo prekinuto dok se Sudsko vijeće ne izjasni o zahtjevu za izuzeće Uzunovićeve.

Na samom ročištu situacija u sudnici prijetila je da je preraste u eksces, uz tvrdnje Uzunovićeve da ima pravo da galami u sudnici, a nije ni dozvolila Dodiku da se obrati i iznese svoje primjedbe.

Uzunovićeva je čak zaprijetila Dodiku da će ga udaljiti iz sudnice i da, kako je rekla, neće biti u mogućnosti da napusti Sud BiH.

Dodik je rekao nakon tog ročišta da je očigledno da je američki ambasador Majkl Marfi vršio pritisak na Sud BiH i da je tražio da se što prije završi sudski proces koji se vodi protiv njega.

"Pokušavaju da nas osude da opstruišemo proces, što nije tačno. Ne možemo da prihvatimo, po njihovoj logici trebalo je da budem presuđen 15 dana prije ulaska u sudnicu, a ja imam pravo da se branim, a ta odbrana mi je onemogućena ponašanjem sudija", rekao je Dodik i istakao da je Sud BiH kao inkvizicija, te da Ustav ne predviđa ni Sud ni Tužilaštvo BiH jer su te dvije institucije napravili stranci.

Tužilaštvo BiH tereti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića za "nepoštovanje odluka Kristijana Šmita" zbog čega se protiv njih vodi proces pred Sudom BiH.