latinica  ћирилица
15/10/2024 |  10:08 ⇒ 10:30 | Autor: SRNA

Grlić Radman: Nakon izbora fokusirati se na evropski put i reforme

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izrazio je očekivanje da će se političke snage u BiH po završetku lokalnih izbora fokusirati na evropski put i na neizbježne političke i društvene reforme povezane sa tim putem.
Gordan Grlić-Radman (foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Gordan Grlić-Radman (foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

- Što BiH bude bliže članstvu, to će se više očekivati da brže i kvalitetnije ispunjava obaveze u tom procesu. Vjerujem da je to moguće uz dijalog i političko djelovanje legitimnih političkih predstavnika svih konstitutivnih naroda, te svih drugih bitnih dobronamjernih političkih i društvenih faktora u BiH - rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je naveo da je od početka 2023. godine BiH ostvarila brojne reformske rezultate, čime je dokazala da postoje reformski kapaciteti i da ih je i te kako moguće postići kada se uspostavi korektna i konstruktivna politička saradnja legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda.

- Otvaranje pristupnih pregovora sa EU u martu ove godine nije bilo slučajno i praktički bi bilo nemoguće bez vaših vidljivih reformskih rezultata. Smatram da je to način kako treba nastaviti djelovati i tu nije izuzetak niti pitanje potrebnog usaglašavanja Reformske agende - rekao je Grlić Radman za sarajevski Dnevni avaz.

Ocjenjujući da je Hrvatska u značajnoj mjeri uticala da odluka Evropskog savjeta iz marta ove godine za BiH bude pozitivna, Grlić Radman je podsjetio da treba voditi računa da EU čini 27 članica i da je za svaki ključni korak u pristupnom procesu potreban konsenzus svih članica.