latinica  ћирилица
15/10/2024 |  10:52 ⇒ 13:41 | Autor: RTRS

Majevičani iz inostranstva ulažu u rodni kraj (VIDEO)

Brojni Majevičani žive u inostranstvu. Često dolaze u rodni kraj. Mnogi od njih tu ulažu i pokreću projekte. Kad odu u penziju, nerijetko se vraćaju na staru adresu, svoju djedovinu.
Lopare - Foto: RTRS
LopareFoto: RTRS

Stečeno iskustvo i zarađeni novac u dijaspori Majevičani ulažu u mini proizvodne pogone u rodnom kraju.

Vaso Vasić u Ujedinjenim arapskim emiratima ima privatnu firmu, a u Lipovicama, nedaleko od Lopara, farmu alpskih koza. Zaposlio je desetak mještana, a od iduće godine u planu je i fabrika sira.

- Sa 300 ili 350 koza vi sljedeće godine imate još plus 150 ženskih jarića. I mi planiramo da praktično poklanjamo ljudima koji su spremni da rade kao neke mini farme, a da nam prodaju mlijeko, da mi budemo možda najveći proizvođači kozijeg sira u BiH - kaže Vasić.

Od 2010. godine Udruženje Majevičana u Švajcarskoj realizuje razne projekte. Kažu - ova uređena zemlja im je trenutni dom ali srce je u Republici Srpskoj i na majevičkim obroncima.

- Imaju po dve tri firme ovdje, a rade i u Švajcarskoj. Svi produkti što naprave, oni ih ovdje sastave - naveo je Ilija Јović, potpredsjednik Udruženja Majevičana u Švajcarskoj.

- Zahvalni smo Švajcarskoj koja je udomila veliki broj naših ljudi, ali jednostavno mi svi se trudimo da dođemo ovdje da ulažemo, da razvijamo - dodao je Vasilije Obrenović.

Migracije radne snage sa ovog područja u bijeli svijet traju duže od pola vijeka. Za to vrijeme je, kažu, u tuđinu otišlo i vratilo se najmanje 26.000 ljudi.

Kud god pođi kući dođi, a Majevičani koji su u potrazi za boljim životom napustili rodni kraj imaju jedan cilj – da naredne generacije najljepše godine ne provedu u tuđini već da se vrate u rodni kraj.