latinica  ћирилица
15/10/2024 |  11:03 | Autor: SRNA

Nešić: Zemlje EU će imati najviše koristi od sporazuma BiH i Fronteksa

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da će zemlje EU imati najveću korist od potpisivanja sporazuma između BiH i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu /Fronteks/, jer time žele da spriječe dolazak migranata na njihovu teritoriju.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

- Da se ne zavaravamo, najveći interes od potpisivanja sporazuma između BiH i Fronteksa imaju oni. Znaju oni da je BiH tranzitna ruta i da veliki broj migranata upravo dolazi preko BiH - rekao je Nešić Srni.

Komentarišući trilateralni sastanak ministara unutrašnjih poslova Hrvatske, Italije i Slovenije u Zaprešiću, na kojem su podržali potpisivanje sporazuma Fronteksa i BiH, Nešić je upitao šta će se uraditi sa graničnim prelazima gdje ulaze migranti?

- Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović kaže da 500 pripadnika Fronteksa u BiH znači puno više nego bilo koji službenik, pa i Fronteksov, na hrvatskoj granici. Njih, prije svega, zanima da zaštite, odnosno onemoguće ulazak migranata na svoju teritoriju zato i BiH mora da se rukovodi svojim interesima - istakao je Nešić.

Nešić je trojici ministara zahvalio za podršku i ponovio da BiH zna šta su njeni interesi u toj priči.

Ministri unutrašnjih poslova Hrvatske, Italije i Slovenije su na trilateralnom sastanku u Zaprešiću podržali potpisivanje sporazuma između Fronteksa i BiH da bi se ublažile nezakonite migracije.

Riječ je o petom sastanku trojice ministara nakon što su uvedene unutrašnje kontrole na bivšim graničnim prelazima između tri zemlje.