latinica  ћирилица
15/10/2024 |  11:16 | Autor: TANЈUG

Albanija otvorila klaster jedan pregovora o pridruživanju EU

Albanija je danas na Drugoj međuvladinoj konferenciji sa EU u Luksemburgu otvorila klaster jedan pregovora o pridruživanju Uniji.
Edi Rama (Foto: EPA-EFE/Hannibal Hanschke) -
Edi Rama (Foto: EPA-EFE/Hannibal Hanschke)

Klaster jedan uključuje oblasti i poglavlja pregovora kao što su: funkcionisanje demokratskih institucija i reforma javne uprave koji obuhvataju poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, poglavlje 24 koje reguliše ravnopravnost, slobodu i bezbjednost, zatim ekonomske kriterijume koji obuhvataju poglavlje pet koje reguliše javne nabavke, poglavlje 18 koje se odnosi na statistiku i poglavlje 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu.

Sastankom su predsjedavali albanski premijer Edi Rama i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto, prenio je portal Balkan Web.

Rama je izjavio prije početka Druge međuvladine konferencije da Albanija želi da se pridruži EU i da od toga ne odustaje.

- Počinjemo najteži dio posla. Otvoreno je još pet poglavlja plus tri kriterijuma koji će nas natjerati da idemo naprijed i završimo ono što se od nas traži u roku. Veoma smo posvećeni EU od prvog dana kada smo pobjegli iz pakla diktature, od toga da budemo najizolovanija zemlja u Evropi. Bez obzira na situaciju u EU, nikada nismo odustajali jer je EU za nas jedino mjesto gdje želimo da budemo i što želimo da ostavimo budućim generacijama - rekao je Rama.

Evropski savjet je 26. marta 2020. godine odobrio odluku Savjeta za opšte poslove EU o otvaranju pregovora sa Albanijom.