latinica  ћирилица
15/10/2024 |  11:48 | Autor: RTS

Јoš jedna optužnica za nerede u Zvečanu

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv osumnjičenog L. D. zbog navodnih krivičnih djela "napad na službeno lice", "učestvovanje u gomili koja čini krivična djela i huliganstvo", tokom protesta Srba u Zvečanu krajem maja prošle godine.
Zvečan (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Zvečan (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Prema navodima optužnice, osumnjičeni je "29. maja 2023.godine, u blizini objekta opštine Zvečan, u saradnji sa ostalim okrivljenima srpske nacionalnosti sa KiM i Srbije, uz upotrebu nasilja napao i ozbiljno pretio vojnicima mirovne misije KFOR-a, kao i pojedinim pripadnicima policije".

U saopštenju tužilaštva se navodi da je tužilac zatražio od suda da okrivljenog proglasi krivim i da mu se pritvor nastavi do okončanja ovog krivičnog dela.

Srbin L. D. uhapšen je 19. juna na takozvanom "bistričkom mostu", na punktu policije na putu Mitrovica-Leposavić i od tada je u zatvoru u Podujevu.

Do protesta u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću došlo je nakon što je policija 26. maja prošle godine nasilno uvela u zgrade opština predsjednike albanske nacionalnosti izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Pripadnici Kfora su 29. maja raspoređeni oko opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a poslije neuspjelih razgovora između političkih predstavnika Srba i oficira Kfora da specijalci napuste zgrade opštine, došlo je do sukoba građana i međunarodnih vojnika.

Povrijeđeno je više desetina Srba i vojnika Kfora, a nakon toga uhapšena su osmorica Srba.