latinica  ћирилица
15/10/2024 |  12:07 ⇒ 14:34 | Autor: RTRS

Prvi Sabor geodeta Srbije i Srpske - usvojena zajednička deklaracija o unapređenju geodezije (VIDEO)

Na prvom Saboru geodeta Srbije i Srpske, koji se održava u Vrdniku na Fruškoj gori, usvojena je zajednička deklaracija s ciljem unapređenja geodezije i upravljanja geoprostornim podacima u interesu održivog razvoja, digitalizacije i regionalne integracije.
Sabor geodeta u Vrdniku (Foto: Republički geodetski zavod Srbije/x.com) -
Sabor geodeta u Vrdniku (Foto: Republički geodetski zavod Srbije/x.com)

Tokom sabora predstavljene su teme katastra 21. vijeka, nove tehnologije u geodeziji, masovne procjene vrijednosti nepokretnosti, ie uloge geodezije u postizanju globalnih ciljeva održivog razvoja.

- Ovo je prvi ovakav sastanak na visokom i masovnom nivou, gdje su sve naše kolege iz svih službi Srbije i Srpske mogle da se upoznaju šta zapravo radi današnja katastarska praksa u 21. vijeku - izjavio je direktor Republičkog geodetskog zavoda Srbije Borko Drašković.

On je poručio da je ovo početak jednog novog načina saradnje ne samo između Srbije i Srpske, već da će se i druge zemlje u regionu pridružiti ovakvom načinu rada.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Dragan Stanković naglasio je da sabor predstavlja temelj za razvoj geodetske struke i osnaživanje veza između Srpske i Srbije.

- Srbija je svjetski lider u digitalizaciji geodezije i sva svoja iskustva stavlja na raspolaganje Srpskoj kako mi ne bi napravile iste greške koje su ovi prevazišli. Suština je da ljudi iz geodetske struke trabaju drugačije da razmišljaju i izađu iz jedne ljušture i da vratimo geodeziju na mjesto kom pripada- istakao je Stanković.

Sabor geodeta je okupio oko 500 učesnika iz Republike Srpske, Srbije, zemalja iz regiona i svijeta.

Organizatori Prvog sabora geodeta Srbije i Srpske su Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srpske, Republički geodetski zavod Republike Srbije, Vojnogeografski institut "General Stevan Bošković", Udruženje geodetskih organizacija Srbije – UGOS "Geoudruženje" i Društvo geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske.