latinica  ћирилица
15/10/2024 |  12:31 ⇒ 14:14 | Autor: TANЈUG

Vrijedna kopija Botičelijevog remek djela otkrivena u jednoj crkvi

Veoma vrijedna renesansna slika pronađena u francuskoj crkvi u departmanu Loar e Šer, po svemu sudeći kopija originalnog Botičelijevog remek-djela "Devica Marija, dijete Hrist i mladi sveti Јovan Krstitelj", biće prikazana zajedno s originalom koji je izložen u zamku Šambor u dolini Loare.
Slika (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA) -
Slika (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA)

Prije otprilike desetak godina, stručnjak za renesansnu umjetnost iz Italije Mateo Đaneseli naišao je u seoskoj crkvi u dolini Loare na jednu sliku koja se smatrala bezvrijednim umjetničkim radom iz 19. vijeka, navodi londonski Gardijan.

Đaneseli, danas kustos Nacionalnog muzeja renesanse nadomak Pariza, koji je prije 10 godina vršio inventar italijanskih umjetničkih djela u javnim zgradama u Francuskoj, posumnjao je u tvrdnje da je slika koju je pronašao u crkvi Sen Feliks u mestu Šampinji-en-Bos bezvredna i pretpostavio je da je moguće da je riječ o slikarskom radu nastalom u 16. vijeku u ateljeu italijanskog renesansnog majstora Sandra Botičelija.

Opsežna ispitivanja Centra za istraživanje i restauraciju muzeja Francuske koja su usledila potvrdila su da je Đaneseli bio u pravu, a nakon restauracije se ispostavilo da je u pitanju kopija Botičelijevog remek-djela "Devica Marija, dijete Hrist i mladi sveti Јovan Krstitelj".

Uskoro će i original i kopija biti izloženi u okviru izložbe u zamku Šambor u dolini Loare, ogromnom dvorcu iz 16. vijeka koji je sagradio francuski kralj Fransoa Prvi, vladar koji je toliko volio italijansku renesansnu umjetnost da je pozvao Leonarda da Vinčija da se nastani u Francuskoj.

Pjer-Žil Žiro, direktor kulturnog programa u Šamboru, izjavio je da je kopija naslikana u Botičelijevom ateljeu u Firenci oko 1510. godine, oko pet godine nakon originala i da je veći dio naslikala ekipa Botičelijevih učenika, ali neke detalje, potpu lica, po svemu sudeći je lično naslikao veliki majstor.

Žiro je odbio da kaže koliko sada vrijedi kopija, ali je podsjetio da je druga slika nastala u Botičelijevom ateljeu procijenjena ovog ljeta u Sotbiju na 3 do 5 miliona evra.

Iako taj iznos djeluje skromno u poređenju sa cenama koje su plaćene za originalne Botičelijeve slike, od kojih je jedna prodata 2021. godine za 92,2 miliona dolara, ipak je to i dalje velika suma za jednu seosku crkvu u Francuskoj.

Kopiju Botičelijevog remek djela kupio je u 19. veku britanski pisac Valter Sevidž Lendor, a njegov sin kasnije je prodao izvjesnom Fransoa-Filiberu Desenju gradonačelniku Šampinjija-en-Bos čija porodica je kasnije odlučila da sliku pokloni lokalnoj crkvi.