latinica  ћирилица
15/10/2024 |  12:33 ⇒ 12:34 | Autor: SRNA

Banjac: Novo mjesto gdje studenti mogu pokazati potencijal

Studenti u Univerziteta u Banjaluci su osnivanjem Studentskog kulturnog centra dobili novo mjesto gdje mogu pokazati potencijal u umjetničkom radu i kreativnost, rekao je rukovodilac Centra Mladen Banjac.
Mladen Banjac - Foto: SRNA
Mladen BanjacFoto: SRNA

Banjac je ocijenio da studenti u Republici Srpskoj imaju veliki potencijal u kreativnom i umjetničkom stvaranju, te da je cilj rada Centra da im se omoguće dodatne edukacije iz oblasti koje ih zanimaju, a nisu u nastavnom planu i programu fakulteta koji pohađaju.

On je za Srnu naveo da Centar ima višestruk značaj, jer je njegovim osnivanjem Univerzitet u Banjaluci dobio novo mjesto za emancipaciju studenata, te predstavlja nadogradnju ili podizanje kvaliteta studentskog života.

- S druge strane, dobili smo mjesto gdje studenti mogu pokazati svoju kreativnost, te dobiti prva praktična iskustva, koja do sada nisu mogli tako lako da ostvare - pojasnio je Banjac.

Banjac je izrazio zadovoljstvo i što je Centar u kratkom periodu zadobio povjerenje studenata, ali i publike, te su programi veoma posjećeni.

- Cilj nam je da pozovemo neka od eminentnih imena iz oblasti umjetnosti da gostuju kod nas, te da na taj način promovišemo Centar i damo mu na značaju. Nadamo se da će se odazvati našem pozivu - rekao je Banjac.

On je dodao da je u planu gostovanje Srpskog kulturnog centra iz Niša sa pozorišnom predstavom, te podsjetio da je Studentski kulturni centar imao uspješnu saradnju sa Francuskim institutom u okviru koje je u Centru gostovala glumačka trupa iz Francuske.

Banjac smatra veoma značajnom činjenicu da je Centar smješten u novoj zgradi, izgrađenoj namjenski za njegove potrebe, te raspolaže najsavremenijom scenom, tehnikom, rasvjetom i drugom opremom.

- To studentima stvara osjećaj da imaju privilegiju što svoju umjetnost ili ideje mogu da pokažu na jednom takvom mjestu, a publici da, osim u sadržajima, uživa i u predivnom ambijentu - rekao je Banjac.

On je napomenuo da je program rada Studentskog kulturnog centra baziran na primjerima dobre prakse ovakvih centara u drugim zemljama koji uspješno rade.

- Trudimo se da studentima svih fakulteta Univerziteta u Banjaluci omogućimo da realizuju svoje programe, te da na sedmičnom nivou imamo pozorišnu predstavu, studentski kratki ili animirani film, zatim organizujemo likove izložbe, te koncerte svih vrsta muzike - rekao je Banjac.