latinica  ћирилица
15/10/2024 |  13:22 | Autor: TANЈUG

Britanka najmlađa žena na svijetu koja je osvojila svih 14 najviših vrhova (FOTO/VIDEO)

Britanka Adrijana Braunli (23) postala je najmlađa žena na svijetu koja je osvojila svih 14 planinskih vrhova visokih 8.000 metara, prenose danas britanski mediji.
Planinari, ilustracija (Foto: EPA/ZAFAR BARCHA) -
Planinari, ilustracija (Foto: EPA/ZAFAR BARCHA)

Britanka se prije nekoliko dana popela na vrh Šišapangma na Tibetu koji je visok 8.027 metara, i tako je postala najmlađa žena na svijetu koja je osvojila sve najviše planinske vrhove, prenio je Tajms.

Braunli je ispričala da ju je tokom posljednje etape uspona na taj vrh potpuno savladalo saznanje da će uspjeti u njegovom osvajanju.

- Počela sam da plačem. Јoš nisam stigla do vrha, nisam mogla ni da ga vidim, ali sam znala da će se to dogoditi. Bio mi je potreban još čitav jedan sat prije nego što sam se popela na taj nevjerovatni vrh. Sunce je već izašlo, a nebo je bilo divno i vedro - rekla je ona.

U osvajanju ove, za nju posljednje planine, odlučila je da ne koristi dodatni kiseonik, zbog čega je uspon bio još teži.

Na posljednji planinski vrh popela se tri godine nakon što je osvojila Everest i riješila da dođe do svih 14 najviših vrhova na svijetu.

Na vrh K2, koji se često smatra među najopasnijim na svijetu, popela se 2022. godine, i to je možda bio najimpresivniji uspon. Tako je postala najmlađa žena na svijetu koja je osvojila taj vrh.

Osvajanjem Everesta, Braunli je ispunila svoj dječji san, pošto je sa osam godina u školskom domaćem zadatku napisala da bi voljela da postane poznata po tome što će se popeti na najvišu planinu svijeta.

Britanka, koja je odrasla u Londonu, sada se oporavlja na Tibetu, a ušla je na listu od manje od 100 osoba koje su se popele na svih 14 najviših svjetskih vrhova na Himalajima i Karakorumu.

Prije nje je to učinio još jedan njen sunarodnik, Alan Hinks 2005. godine, koji je Adrijani čestitao na uspjehu.