latinica  ћирилица
15/10/2024 |  13:27 | Autor: SRNA

Dejanović: Pola miliona KM za protivgradne rakete i modernizaciju sistema

Direktor Protivgradne preventive Republike Srpske Tihomir Dejanović izjavio je da će 500.000 KM, uplaćenih putem Agencije za agrarna plaćanja, biti utrošeno za nabavku protivgradnih raketa i za izmirenje obaveza po kreditima za modernizaciju sistema protivgradne zaštite.
Sistem protivgradne zaštitne - Foto: RTRS
Sistem protivgradne zaštitneFoto: RTRS

Govoreći o modernizaciji, Dejanović je za Srnu podsjetio da je, između ostalih, aktuelna realizacija projekta "Podrinje", koji se radi sa Vladom Srbije.

- Aktuelan je i projekat izgradnje dodatnih protivgradnih automatskih stanica na području Srpske, radi se i na dogradnji sistema s ciljem da se na svaku automatsku stanicu sa raketama postavi prizemni generator srebrnog jodida - naveo je Dejanović.

Prizemni generatori su, dodao je Dejanović, uređaji smješteni u metalne ormariće, sa solarnim panelom, softverom, gorionikom i rezervoarom u kojem je smještena meteorološka otopina srebrnog jodida.

- Kada se donose zabrane za dejstvo protivgradnim raketama usljed letova aviona, sav posao odrade prizemni generatori. Oblak se zasiti sagorjelom otopinom, sprečava se formiranje grada i oblak izlučuje kišu ili sitni grad koji ne nanosi štetu svojom kinetičkom energijom - pojasnio je Dejanović.

On je napomenuo da se rade i posebni programi sa Federacijom BiH, odnosno na proširenju protivgradne zaštitne na području Tuzlanskog kantona koji će, prije svega, doprinijeti opštoj zaštiti tog područja, ali i Semberije i Majevice.

- Znamo da su Semberija i Majevica često ugrožene gradom od aprila do oktobra - rekao je Dejanović.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas posredstvom Agencije za agrarna plaćanja 500.000 KM za mjeru podrške javnom preduzeću Protivgradna preventiva Srpske.