latinica  ћирилица
15/10/2024 |  13:31 | Autor: RTRS

U Gornjim Orlovcima obilježen Međunarodni dan žena na selu (FOTO)

Žene na selu su čuvari tradicije, kulture i običaja, ali i važna okosnica razvoja društva. Zato su učenici Osnovne škole "Petar Kočić" iz Prijedora, obilježili Međunarodni dan žena na selu.
Međunarodni dan žena na selu - Foto: RTRS
Međunarodni dan žena na seluFoto: RTRS

Učenici područne škole u Gornjim Orlovcima, priredbom su iskazali zahvalnost majkama i bakama koje, kako kažu, najviše brinu o njima.

Cilj ove manifestacije je učenicima podići svijest o očuvanju tradicije.

- Učimo našu djecu da čuvaju svoju tradiciju, da znaju o njoj i da nastavljaju sa tradicijom svojih roditelja i nas Srba. Oni kroz ovu priredbu mogu da pokažu svoja znanja i talente koje mi njegujemo u školi kroz rad brojnih sekcija i vannastavnih aktivnosti i takođe će kroz igru, ples, glumu oni će sada da zahvale svim ženama na selu koje brinu o njima - rekla je Ivana Marin, učiteljica područne škole u Gornjim Orlovcima.

Prijedor - obilježen Međunarodni dan žena na selu (Foto: RTRS)

Međunarodnim danom žena na selu nastoji se ukazati na snagu, potencijal i važnost uloge žena sa sela za održivi razvoj.

Vesna Pavić, direktorka Osnovne škole "Petar Kočić" iz Prijedora, istakla je da su žene na selu, osim toga što brinu o seoskom domaćinstvu, o kući, o odgajanju djece, na neki način čuvari tradicije. One njeguju običaje našeg naroda.

U okviru obilježavanja, koje je ove godine održano u parohijskom domu u Gornjim Orlovcima, predstavljena je i potkozarska gastro ponuda.