latinica  ћирилица
15/10/2024 |  13:59 ⇒ 14:01 | Autor: RTRS

Uzgajivači svinja u strahu zbog afričke kuge, a mljekari zbog veće pojave aflatoksina

Nedavno izbijanje afričke kuge svinja u selu Badovinci u Srbiji - pograničnoj zoni sa Republikom Srpske alarm je za uzgajivače svinja ne samo u Semberiji, već širom Republike Srpske. Uzgajivači ponovo u strahu od izbijanja kuge, koja bi mogla da dodatno ugrozi već desetkovanu proizvodnju. Osim uzgajivača svinja, u strahu i proizvođači mlijeka. Sušna godina doprinijela je i do veće pojave aflatoksina u mlijeku.
Svinjogojstvo - Foto: RTRS
SvinjogojstvoFoto: RTRS

Epidemiološka situacija kada je riječ o afričkoj kugi svinja u Republici Srpskoj, trenutno je povoljna, osim sporadičnih slučajeva, poručuju nadležni. Zatvaranje sedam sela u komšiluku u opštini Bogatić, upozorenje je da nema opuštanja. Do pronalaska vakcine protiv afričke kuge svinja jedini način borbe protiv ove pošasti su biosigurnosne mjere, naglasio je za Radio Republike Srpske direktor Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan", Dragan Knežević.

- Najvažnije je sprječavanje ulaska životinja nepoznatog porijekla, da se same farme podignu na najviši nivo zaštite izgradnjom zaštitnih ograda oko farme, komarnika, prozora uz mjere kontrolisanog ulaska životinja poznatog porijekla i poznatog zdravstvenog stanja. Ove aktivnosti su dovoljne da se borimo protiv ovog virusa i bolesti - rekao je Knežević.

Osim primjene biosigurnostnih mjera na farmama u Udruženju svinjogojaca Republike Srpske kažu da je potrebno da i sami svinjogojci budu više disciplinovani prilikom prodaje i transporta u predstojećem periodu smatra predsjednik Udruženja, Mišo Maljčić.

- Apelujem na prekupce, klaničare, kao i na domaćinstva koja će klati u vlastitoj režiji da se pridržavaju mjera kao što su zakopavanje konfiskata, iznutrica i sluzi od svinja kako se ne bi širila i obavezno nositi uzorke u veterinarske ambulante da se pregledaju - poručio je Maljčić.

Razloga za brigu imaju i proizvođači mlijeka. Sušna godina na našem području pogodovala je razvoju plijesni koja proizvodi aflatoksin koji se već u većoj koncentraciji od dozvoljene pojavio u mlijeku. Knežević naglašava da je dozvoljena granica koncentracije aflatoksina 0,05 mikrograma po kilogramu.

- Već postoji ogroman problem na terenu. Dosta farmera, nažalost, je u situaciji da ne mogu da predaju mlijeko otkupljivačima, jer je koncentracija aflatoksina trenutno u mlijeku veća od dozvoljene granice. Važno je da, farmeri iskontrolišu sva hraniva koja imaju i planiraju koristiti u ishrani muznih grla. Na osnovu procjene i koncentracije, da kombinuju hraniva, dakle da razblažuju tu hranu koja ima aflatoksin kako bi se mogao svesti na dozvoljenu koncentraciju - naglasio je Dragan Knežević.

Aflatoksin je kancerogena materija koja u mlijeko stiže preko kukuruza koji je dio stočne hrane. Odrasle osobe imaju visoku toleranciju na aflatoksine, pošto su široko rasprostranjeni u prirodi. Ipak, ukoliko ste stalno izloženi njegovom dejstvu, opasnosti su veće, a najčešća bolest koja se javlja je rak jetre.