latinica  ћирилица
15/10/2024 |  15:42 | Autor: SRNA

Špirić: Meta je politička snaga SNSD-a i predsjednika Dodika

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da su bespredmetna i nesuvisla opravdanja delegata u ovom domu Želimira Neškovića u vezi sa povlačenjem iz procedure Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

- Nagla želja za deblokadom rada Doma naroda koji su Bošnjaci blokirali čitavih sedam mjeseci jasna je sa aspekta pritisaka Ambasade SAD, ali i njihovih unutrašnjih sukoba. Nije jasno šta je Neškovića skrenulo sa pravog puta, da li pritisci koje pominje ili pojačanje kojem se nada u Klubu Srba - rekao je Špirić Srni.

On smatra da je Nešković taj koji je trebao biti dio tima u Klubu Srba i da je povlačenjem zakona pokazao da nije dovoljno čvrst, pa traži krivce u drugima.

- SNSD ima i kapacitete i političko iskustvo da prepozna igre koje se spremaju na širem planu, a sve je ubrzala naša izborna pobjeda i neupitna snaga predsjednika stranke i Republike Srpske Milorada Dodika. Јasno je ko je meta na ovom političkom frontu. Bilo bi dobro da se o ovom zakonu razgovaralo u delegatskim klupama, ali ne znamo je li to i predlagaču bio pravi cilj - istakao je Špirić.

On je ponovio da se dijalogom i dogovorom najbolje rješavaju politička pitanja i nesuglasice, te da očekuje da Klub Srba bude ono što mu i naziv govori, a ne da bude klub stranaka u jalovoj političkoj borbi.

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Želimir Nešković povukao je prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio prije sedam mjeseci, a kao osnovne razloge za povlačenje naveo je da ne želi da utiče na druge da blokiraju Dom naroda.