latinica  ћирилица
15/10/2024 |  16:08 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Uspostavljanje sistema za prikupljanje matičnih ćelija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sa saradnicima razgovarao je danas sa savjetnicom predsjednika Republike Srpske Sonjom Davidović i vršiocem dužnosti direktora ЈZU Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Strahinjom Јurišićem o realizaciji aktivnosti za osnivanje i opremanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.
Sastanak - Foto: Ustupljena fotografija
SastanakFoto: Ustupljena fotografija

- Osnivanje ove laboratorije važan je korak ka budućem uspostavljanju registra dobrovoljnih davalaca koštane srži za građane Republike Srpske, a značajna podrška ovim aktivnostima pružena je kroz humanitarnu akciju "S ljubavlju hrabrim srcima" pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. To je prije svega pomoć za pacijente kojima su matične ćelije značajne za liječenje, ali je rad HLA laboratorije važan i za razvoj transplantologije u Republici Srpskoj - dodaje se u saopštenju.

Šeranić je upoznao sagovornike da je nedavno potpisan Memorandum o saradnji u oblasti transfuzijske i transplantacione medicine sa Ministarstvom zdravlja Srbije, čime je omogućeno stručnim ustanovama u oblasti transfuzijske medicine iz Srbije i Republike Srpske da razvijaju i unapređuju saradnju i aktivnosti potrebne za uvođenje HLA tipizacije tkiva u Republici Srpskoj.

- Zavod za transfuzijsku medicinu Srpske, kao nosilac projekta osnivanja laboratorije za HLA tipizaciju tkiva, u narednom periodu će provesti aktivnosti adaptacije prostora, te nabavke opreme koja je neophodna da bi se kompletirali uslovi za uspostavljanje sistema za prikupljanje matičnih ćelija hematopoeze u ovom Zavodu, a za što su sredstva obezbijeđena u akciji "S ljubavlju hrabrim srcima".

Podsjećamo da su prethodno već uložena određena sredstva za opremenje, razvoj kapaciteta i edukaciju kadra u Zavodu za obavljanje ove djelatnosti.