latinica  ћирилица
15/10/2024 |  16:15 | Autor: SRNA

Elektroprivreda Srpske po broju projekata prva u regionu

Elektroprivreda Republike Srpske razvila je projekte vrijednosti oko 3,5 milijarde KM, što je jedan imponzantan podatak ne samo za Srpsku i BiH, nego i region, izjavio je izvršni direktor za razvoj i investicije u ERS-u Јovica Vlatković.
ERS Trebinje - Foto: SRNA
ERS TrebinjeFoto: SRNA

- ERS je najbolja energetska kompanija u regionu što pokazuje broj razvijenih i projekata koji su u toku - rekao je Vlatković.

On je podsjetio da se u ovom momentu grade hidroelektrane "Dabar" i "Bistrica", a da se do kraja godine očekuje da turska kompanija počne sa radovima na hidroelektrani "Mrsovo", čija je snaga oko 40 megavata.

Osim ovih, kaže Vlatković, radi se još hidrosistem "Gornja Drina", te hidroelektrana "Buk Bijela", gdje su završeni pripremni radovi i sada se čeka saglasnost sa nivoa BiH.

- Kada zaokružimo čitav sistem, imaćemo pet novih hidrocentrala, čijom izgradnjom će ERS iz obnovljivih izvora imati više od 1.000 novih megavata instalisane snage, što će značiti dodatne prihode - rekao je Vlatković.

On je istakao da će portfolio obnovljivih izvora u čitavom sistemu ERS-a biti preko 73 odsto, što premašuje sve obaveze koje nameću Evropska komisija i Energetska zajednica

- Time ćemo biti primjer za druge zemlje u okruženju - rekao je Vlatković.

Kada je riječ o hidroelektrani "Dabar", Vlatković kaže da je dinamika radova zadovoljavajuća i da se odvija predviđenim tokom.

- Finansijska konstrukcija je završena. ERS je dokapitalizacijom Hidroelektrane "Trebinje" prebacio 90 miliona KM vlastitih sredstava da bi se završio i zaokružio finansijski segment, tako da je izvjesno da će hidroelektrana "Dabar" biti završena u predviđenom roku - rekao je Vlatković.

On je napomenuo da hidroelektranu "Dabar" gradi kineska kompanija "Gedžouba", koja je poznata i po izgradnji hidrocentrale "Tri klisure", jednoj od najvećih u svijetu po proizvodnji i veličini.

- Hidroelektrana "Dabar" je instalisane snage 160 megavata i ona će da bude značajan dio energetskog sistema. Omogućiće nam brojne benefite i dobiti, ali i sigurnost snabdijevanja naših potrošača, a imaćemo i viškove koje ćemo moći da izvozimo na evropsko tržište - rekao je Vlatković.

On je istakao da ERS pametnim investicijama štiti svoje tržište i potrošače.

- Na kraju kada se sve završi potrošači u Republici Srpskoj opet će imati najjeftiniju električnu energiju u odnosu na bilo kog potrošača u regionu - rekao je Vlatković.

Kada je riječ o hidroelektrani "Bistrica", Vlatković očekuje da će i ona biti završena u rekordnom roku.

- Finansijska konstrukcija je zatvorena, probijeno je 80 odsto tunela, a izgradnja napreduje izuzetnom brzinom - rekao je Vlatković.