latinica  ћирилица
15/10/2024 |  16:18 ⇒ 16:35 | Autor: SRNA

Milićević: Iduće godine u ljetnjim kampovima okupiti 10.000 djece

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević rekao je da je kroz ljetnje kampove u opštinama širom Srbije ovog ljeta prošlo 5.000 mladih iz regiona i dijaspore, a da je cilj da se iduće godine okupi njih 10.000.
Milićević na sastanku sa gradonačelnicima i predsjednicima opština u Srbiji - Foto: SRNA
Milićević na sastanku sa gradonačelnicima i predsjednicima opština u SrbijiFoto: SRNA

Milićević je, na sastanku u Beogradu sa gradonačelnicima i predsjednicima opština u Srbiji, istakao da su ovog ljeta održana 22 tematska kampa, te da su, osim sporta, ovakvi kampovi bili prilika da se promoviše očuvanje srpskog kulturnog, etničkog i vjerskog identiteta kod mladih iz dijaspore i regiona.

- Naša dijaspora i Srbi u regionu ima posebno mjesto u našim srcima i svjesni smo koliko je važno da ostanemo povezani, jer budućnost srpskog naroda leži u svim Srbima, a svest o porijeklu, jeziku i tradiciji od ključne je važnosti za očuvanje srpskog identiteta. Čuvajući jezik, čuva se i prošlost, ali i gradi budućnost i kampovi su simbol podrške Srbije svim Srbima bez obzira gdje oni žive - naveo je Milićević.

Kampovi su održani u okviru Programa finansijske podrške, mjera i aktivnosti u oblasti očuvanja i jačanja odnosa Srbije i dijaspore koji sprovodi Kabinet ministra Milićevića, a za organizaciju kampova izdvojeno je 120 miliona dinara /milion evra/, saopšteno je iz Kabineta ministra.

- Kampovi za djecu su plod našeg truda i zalaganja da mladim generacijama ponudimo mogućnost da se povežu sa svojim korijenima, da upoznaju svoju kulturu i tradiciju, ali i da razvijaju sportske vještine i duh timskog rada - rekao je Milićević.

On je istakao da je glavni cilj da kampovi postanu tradicija i mjesto gdje će se mladost srpske dijaspore i regiona svake godine okupljati, razmjenjivati iskustva i graditi mostove prijateljstva.

Milićević je dodao da su kampovi osmišljeni da učesnicima pruže nezaboravna iskustva koja će im ostati urezana u sjećanju za cijeli život, ali i da će tu učiti ne samo o sportu, već i o vrijednostima zajedništva, odgovornosti i poštovanja.

On je uputio poziv svim lokalnim zajednicama u Srbiji da učestvuju na narednom konkursu kako bi mreža kampova bila što rasprostanjenija.

- Od lokalnih zajednica očekujemo aktivniju ulogu i proaktivnost u pristupu, očekujemo nove ideje za kampove kako bi polaznici stekli nova znanja i nova iskustva - istakao je Milićević.

On je dodao da "lokalne zajednice svojim idejama treba doprinesu jačanju veza između matice i dijaspore".

- Pozivamo sve lokalne zajednice da uzmu učešće u ovom programu kampova jer u Srbiji nema politika i partija kada su inicijative za dobrobit djece u pitanju - rekao je Milićević.