latinica  ћирилица
15/10/2024 |  16:33 ⇒ 20:04 | Autor: SRNA

Dodik: Šmit nema ništa sa Srpskom, posebno sa njenim obrazovanjem

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da bi javnost u BiH trebalo samo da šokira da neki tip, strani državljanin, bez ikakvog legitimiteta nameće svoje odluke kao zakone i gura se tamo gdje mu nije mjesto.
Milorad Dodik - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Predsjednik Srpske je poručio da Kristijan Šmit nema ništa sa Republikom Srpskom, a pogotovo sa njenim obrazovnim sistemom, ističući da je "taj čovjek nepoželjan i nelagalno boravi u BiH".

- On misli ako "ispali" nešto protiv Bošnjaka i kaže im ono što misli cijela međunarodna zajednica, ali se zbog političke korektnosti i geopolitičke situacije ustručava, da će neko misliti da je tobože neutralan.

Mi ovdje imamo potpuno drugi problem. Poznato je da su međunarodni predstavnici uvijek po pravilu podržavali Bošnjake, ali to nije uzrok našeg sukoba sa Šmitom. Taj čovjek se lažno predstavlja kao visoki predstavnik i mi to nikada nećemo prihvatiti, šta god on rekao - naglasio je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska nikada neće pristati na to da Amerika kaže da neki tip može da ušeta uz njihovu pomoć u BiH i obesmisli rad institucija.

- Apsurdno je i van svake pameti da postoji zemlja i narodi koji to prihvataju, ali u nenormalnoj BiH i to se dešava. Ali, dešavaju se i neke dobre stvari - pored haosa koji je uzrokovao taj lik Bošnjaci su blizu spoznaje da ne mogu više da se oslanjaju na međunarodnu zajednicu.

Čekamo taj trenutak da se potpuno osvijeste i prihvate činjenicu da samo zajedno možemo kreirati bolji ambijent i da je dogovor tri konstitutivna naroda osnovni preduslov za dalji napredak BiH - ukazao je predsjednik Srpske.

Ako ne bude volje za konstruktivnim rješenjima, rekao je predsjednik Dodik za Srnu, nastavićemo da objašnjavamo našim partnerima u vlasti da je mirno razdruživanje u interesu svih nas.

Ipak, naglasio je Dodik, oni koji slave čovjeka koji je žrtvovao mir zarad svojih ratnih ciljeva sljedbenici su te politike zbog koje je toliko krvi proliveno.

- Alija Izetbegović je bio zlikovac i to znaju svi. Dobro su to znali i u međunarodnoj zajednici. Protiv njega se vodilo više predmeta za ratne zločine, kao što je Karla del Ponte u svojoj knjizi to i potvrdila, ali njegova smrt je prekinula sudske procese koji bi protiv njega zasigurno bili vođeni - naglasio je predsjednik Dodik.

On je rekao da svako normalan razumije zašto srpski narod ne može i neće da živi s onima koji promovišu politiku zla koju je širio Izetbegović, a koju oni i danas vode.

- Te stvari moraju da se mijenjaju. Za takve političke strukture nema mjesta u Evropi i zato sve i blokiraju. Svaki put kad napravimo korak naprijed, oni nas vrate tri koraka unazad - naveo je predsjednik Srpske.