latinica  ћирилица
15/10/2024 |  16:47 | Autor: SRNA

Đurić: Srbija traži da Priština poštuje standarde koji važe u Evropi

Srbija je čvrsto opredijeljena za očuvanje stabilnosti, mira i iznalaženje evropskih rješenja za sva otvorena pitanja u dijalogu sa Prištinom, ali isto tako zahtijeva poštovanje standarda koji važe svuda u Evropi i onoga što je dogovoreno, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Đurić je u Ljubljani upoznao ministra spoljnih poslova Slovenije Tanju Fajon o teškom položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, najtežem od 1999. godine, te pozvao na poštovanjanje njihovih prava.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka izjavio da Srbija poziva na punu primjenu Briselskog sporazuma, na puno poštovanje kolektivnih ljudskih, političkih i ekonomskih prava Srba na Kosovu i Metohiji, na proces normalizacije odnosa pod pokroviteljstvom EU, koji će biti zasnovan na uvažavanju onoga što je do sada dogovoreno.

Đurić je istovremeno zahvalio na doprinosu koji slovenački kontingent u okviru Kfora daje očuvanju mira i stabilnosti na području Kosova i Metohije.

Kada je riječ o bilateralnim odnosima, Đurić je rekao da su Srbija i Slovenija zainteresovane za ukupno unapređenje diplomatskih, političkih i ekonomskih odnosa, te da dvije zemlje imaju dugu istoriju saradnje, a da srpski i slovenački njarod neguju još dužu tradiciju međusobnih veza.

Đurić je naveo da je sa Fajonovom razgovarao o ukupnom unapređenju diplomatskih, političkih i ekonomskih odnosa u svim sferama, kao i o rješavanju otvorenih pitanja naslijeđenih iz prošlosti.

On je dodao da je Srbija veoma zahvalna Sloveniji na kontinuiranoj podršci procesu proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana, te da je upoznao Fajonovu o namjeri i ambiciji Srbije da do 2027. godine potpuno implementira reformsku agendu koju je Vlada Srbije usvojila.

Fajonova je rekla da Slovenija poziva na obnovu dijaloga Beograda i Prištine, na hitno formiranje Zajednice srpskih opština i na deeskalaciju situacije, te da pažljivo prati situaciju na sjeveru Kosova i Metohije.

Ona je rekla da prijateljski odnosi dvije države počivaju na čvrstim temeljima, te da je Srbija za Sloveniju izuzetno važan privredni partner i regionalni akter u neposrednom susjedstvu, kao i da će dvije zemlje intenzivno obnoviti političke konsultacije i dogovoriti sljedeću zajedničku sjednicu vlada.

Fajonova je izrazila zadovoljstvo što u Sloveniji studira gotovo 1.500 srpskih studenata, te navela da dvije zemlje veoma dobro sarađuju u situacijama prirodnih nepogoda, kao i da je Srbija druga najvažnija destinacija za slovenačke investicije, koje već premašuju dvije milijarde evra, dok u Srbiji oko 1.500 slovenačkih firmi zapošljavaju oko 20.000 ljudi.

- Želimo da privučemo još više srpskih investicija u Sloveniju - poručila je Fajonova, koja je dodala da Slovenija odlučno podržava prijem zemalja zapadnog Balkana i da smatra da je taj proces potrebno ubrzati.

Kada je riječ o ilegalnim migracijama, Fajonova je izrazila zadovoljstvo time što nadležni organi dvije države sarađuju u borbi protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima.