latinica  ћирилица
15/10/2024 |  16:56 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Sve izvjesnije da će pojedini proizvodi iz Srpske pronaći tržište u Kini (VIDEO)

Saradnja Istočnog Sarajeva i kineskog grada Cangdžou bila je tema sastanka gradonačelnika Ljubiše Ćosića sa delegacijom iz Kine. Za početak, biće definisana lista proizvoda koji bi iz Istočnog Sarajeva išli prema Cangdžou.
Ćosić sa kineskom delegacijom - Foto: SRNA
Ćosić sa kineskom delegacijomFoto: SRNA

Sve je izvjesnije da će pojedini proizvodi iz Srpske tržište pronaći u Kini. Upravo zato sastanku sa kineskom delegacijom prisustvovali su privrednici iz različitih oblasti.

- Dogovorili smo da ćemo u prvom dijelu pokušati definisati listu proizvoda koji bi iz Istočnog Sarajeva i Srpske išli prema Cengdžou. Drugi dio će biti mogući transfer tehnologije od njih prema nama i upravo tu je bio ozbiljan privrednik koji proizvodi sportske avione I koji prvi u Kini pravi prototip letećeg automobila. Međutim, nismo na tom niovu razgovarali nego o mogućem centru za električna vozila koji će biti ovdje u Istočnom Sarajevu - rekao je Ćosić.

Gradske vlasti stoga će Ministarstvu visokog obrazovanja kandidovati projekat centra u kojem bi bili zastupljeni kineski električni auotmobili koji bi se dijelom sklapali u Istočnom Sarajev. Ideja je predstavljena kineskoj delegaciji.

Ćosić je rekao da bi za početak bilo potrebno na jednom od lokaliteta u Istočnom Sarajevu osposobiti prostor koji bi bio spreman za početak da primi četiri, pet proizvođača kineskih automobila, a koji bi ih u prvoj fazi prodavali, zajedno sa rezervnim dijelovima.

- Potreban nam je transfer tehnologije koja postoji u Kini, koja je naprednija od naših tehnologija - rekao je Ćosić.

Zamjenik direktora Kancelarije za spoljne poslove Cangdžoua Pang Guo Bin rekao je da će na osnovu potpisanog sporazuma, ova dva grada napredovati u oblasti medicine i obrazovanja, te dodao da su predstavnici gradova u prethodnom periodu imali prijateljsku komunikaciju.

- Vjerujem da će u bliskoj budućnosti praktična saradnja dvije strane postići veoma dobre rezultate - istakao je Pang.

Delegacija Istočnog Sarajeva početkom novembra putuje na samit u Cengdžou, što će značiti nastavak dosadašnje saradnje i korak u realizaciji dogovorenih poslova.