latinica  ћирилица
15/10/2024 |  18:06 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Banjaluka: Završeni izbori, otvoreni nezavršeni projekti, a budžet u višemilionskom minusu (VIDEO)

Završeni su izbori, otvoreni nezavršeni projekti u Banjaluci, a gradski budžet u višemilionskom minusu.
Banjaluka-Gradska uprava - Foto: RTRS
Banjaluka-Gradska upravaFoto: RTRS

Novi-stari gradonačelnik Draško Stanivuković račune nikom ne polaže.

Iza sebe ima i negativan revizorski izvještaj i brojne infrastrukturne projekte bez građevinskih dozvola.

O tome nakon izbora ne govori, sada mu je veća briga kako okupiti skupštinsku većinu bez SNSD-a.

A SNSD koji je osvojio najviše mandata u Banjaluci poziva Stanivukovića da preuzme odgovornost i napravi skupštinsku većinu bez njih.

Predsjednik Republike i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je pomoć za izgradnju pet vrtića u najvećem gradu Republike Srpske za koje će iz budžeta kabineta izdvojiti 10 miliona KM.

Otvarao je vrtiće pod skelom, kružne tokove koje je finansirala Vlada i brojne infrastukturne projekte za koje grad nije dao ni marku. Gradska vlast nije bila sposobna ni da ispoštuje zakonske obaveze i građevinske dozvole, kažu u SNSD-u. I dok se još čeka na potrebnu dokumentaciju koja je u nadležnosti Grada, čekaju i roditelji djece za koju nema mjesta u vrtićima.

Predsjednik Republike ponudio je rješenje i novac za izgradnju pet vrtića. Najavio je da će sve nadgledati njegov novi savjetnik za grad Nikola Šobot, jer u gradonačelnika nema povjerenje.

- Mi želimo da izgradimo pet vrtića i to ćemo uraditi u narednoj godini iz sredstava kojima raspolaže moj Kabinet. Јa ću odvojiti za pet vrtića da se izgrade u potpunosti, kako bi se sva djeca obuhvatila predškolskim obrazovanjem - kaže Dodik.

Od republičkih nivoa vlasti zavisila je i većina realizovanih infrastrukturnih projekata koje je reizabrani gradonačelnik slavodobitno pripisao sebi.

Od kružnih raskrsnica, južne i istočne konekcije u gradu, mosta u Česmi, pa do Kuće Milanovića za čiju rekonstrukciju je Vlada izvojila četiri miliona KM, a Grad najviše posla zadao Tužilaštvu.

- A službenici gradske administracije su izreketirali izvođača za 500.000 KM. Mi ćemo tragati za tim. Nisu dali niti jednog pfeniga za tu kuću, ali su imali dovoljno bezobrazluka da to predstave kao svoj uspjeh. Vlada je platila i sve kružne tokove, 90 odsto novca za spomen-obilježje borcima je dala Vlada - ističe Dodik.

Koliko novca je u gradskoj kasi niko ne zna, ali je odavno poznato da je manjak višemilionski. Pojedinci procjenjuju da je budžet u minusu oko 50 miliona KM. Onda, kažu, i ne čudi što su revizori dali negativan izvještaj.

- Ono što je trebalo jeste da ovaj aktuelni skupštinski saziv dobije tačno koliki je deficit i kako će se taj deficit pokriti. Mi smo trebali dobiti sam izvještaj i da se napravi plan otplate deficita iz prethodne godine i da se u nekim stvarima odreknemo projekata u ovoj godini, međutim Skupština to nikada nije dobila - naveo je Bojan Pećanac, odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

Na koji način će sve biti izmireno i regulisano, to je već briga gradonačelnika, jer SNSD neće biti dio te priče, kako kaže Dodik, pa neće ni snositi odgovornost za bilo kakve nezakonite radnje.