latinica  ћирилица
15/10/2024 |  18:17 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Prvi sabor geodeta Srbije i Srpske završen usvajanjem zajedničke Deklaracije (VIDEO)

Prvi sabor geodeta Srbije i Srpske završen je usvajanjem zajedničke Deklaracije, s ciljem unapređenja geodezije i upravljanja geoprostornim podacima u interesu održivog razvoja, digitalizacije i regionalne integracije.
Sabor geodeta u Vrdniku (Foto: Republički geodetski zavod Srbije/x.com) -
Sabor geodeta u Vrdniku (Foto: Republički geodetski zavod Srbije/x.com)

Tokom trodnevnog sabora predstavljene su teme katastra 21. vijeka, novih tehnologija u geodeziji, masovne procjene vrijednosti nepokretnosti i uloge geodezije u postizanju globalnih ciljeva održivog razvoja.

Geodezija igra ključnu ulogu u postizanju ciljeva održivog razvoja. Stručnjaci kažu da je taj cilj ostvariv kroz odgovorno upravljanje zemljištem, poboljšanje urbanog planiranja i očuvanje prirodnih resursa.

- Prvi put smo imali jedan sastanak na visokom i masovnom nivou, gdje su sve naše kolege iz svih službi Srbije i Srpske, mogli da se upoznaju šta zapravo radi današnja katastarska praksa u 21. vijeku - navodi Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda Srbije.

Deklaracijom je definisano da su geodeti posvećeni jačanju nezavisnosti svoje struke, osiguravajući da njihovo djelovanje i odluke budu vođene isključivo profesionalnim standardima, bez spoljnih uticaja koji mogu ugroziti integritet i kvalitet rada.

- Ona nas u suštini obavezuje da u narednom periodu znamo u kom smjeru da se krećemo. Suština je da ljudi iz geodetske struke trebaju drugačije da razmišljaju i izađu iz jedne ljušture i da u jednom periodu vratimo geodeziju na mjesto kom pripada - rekao je Dragan Stanković, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske.

Podržano je i jačanje veza između geodeta Srpske i Srbije.