latinica  ћирилица
15/10/2024 |  18:22 ⇒ 18:24 | Autor: SRNA

Medicinski fakultet u Foči vodeći na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

Medicinski fakultet u Foči prepoznatljiv je u širim međunarodnim okvirima po naučno-istraživačkom radu, savremenom nastavnom procesu i sve većem broju stranih studenata iz svih dijelova svijeta, rečeno je danas na obilježavanju 31 godine postojanja ove visokoškolske ustanove.
Foča - obrazovanje - Foto: SRNA
Foča - obrazovanjeFoto: SRNA

Na svečanoj sjednici je istaknuto da je Medicinski fakultet u Foči sa 2.114 studenata na šest studijskih programa, od čega četiri na srpskom, a dva na engleskom jeziku, sa više od 100 postdiplomaca na magistarskim i doktorskim studijama, te sa 270 specijalizanata, vodeći i najbrojniji fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan Dejan Bokonjić rekao je da na medicini i stomatologiji na engleskom jeziku trenutno studira 450 studenata iz 29 zemalja i po tome je Medicinski fakultet u Foči ubjedljivo najveći u BiH.

On je istakao da je i ove godine mnogo urađeno na inovacijama u nastavi, kao i na popularizaciji naučno-istraživačkog rada koji fakultet sve više finansira iz sopstvenih izvora.

- Prošli smo iz faze prepoznavanja u jednu prepoznatu fazu i sada je odgovornost još veća da nastavimo putem kvalitetne edukacije i kvalitetnog istraživanja. Posebna nam je čast da smo sada u procesu međunarodne akreditacije, koju vrši mađarska državna agencija, što će nam omogućiti još bolju i lakšu prolaznost naših diploma širom svijeta - rekao je Bokonjić.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić istakao je da je Medicinski fakultet u Foči u svakom pogledu najvažniji član Univerziteta.

- Kada analiziramo bilo koji parametar, Medicinski fakultet je vodeći fakultet našeg Univerziteta. Sama činjenica da je 25 odsto studenata, koji su ove godine upisali Univerzitet, sa Medicinskog fakulteta, profesori Medicinskog fakulteta daju nemjerljiv doprinos internacionalizaciji i vidljivosti Univerziteta kroz učešće u međunarodnim projektima, naučnim skupovima i objavljivanjem naučnih radova u međunarodnim časopisima sa visokim impakt faktorima - rekao je Kulić.

Rektor je dodao da se slobodno može reći da ovaj fakultet, imajući u vidu i činjenicu da je upisao petu generaciju stranih studenata na medicini i drugu generaciju na stomatologiji na engleskom jeziku, spada među tri najbolja medicinska fakulteta na srpskim prostorima.

Da je ovaj fakultet ponos Univerziteta u Istočnom Sarajevu potvrdio je i Hirst De Liplir, profesor sa Katoličkog univerziteta u Levenu u Belgiji.

De Liplir je kao šef Međunarodne kancelarije belgijskog univerziteta dao veliki doprinos internacionalizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Prošli smo zajedno veliki i dosta kvalitetan put izgradivši mnogo struktura kroz evropske projekte - od osiguranja kvaliteta, preko akreditacijskih procedura do same internacionalizacije. U svemu tome, Medicinski fakultet u Foči i njegovi studenti uvijek su bili ponos i dobar prikaz univerziteta i učestvovali su u mnogim fazama internacionalizacije - naglasio je De Liplir, koji je danas nagrađen plaketom Medicinskog fakulteta u Foči.

Načelnik opštine Milan Vukadinović rekao je da je Medicinski fakultet jedan od glavnih stubova razvoja ove lokalne zajednice, najavivši da je u Foči, uz pomoć Vlade Republike Srpske, u planu izgradnja još jednog paviljona studentskog doma.

- Svake godine studenata je sve više, ulaže se u infrastrukturu, ali i u kadar, osavremenjuju se laboratorije u kojima studenti rade, učestvuje se u raznim projektima. Opština Foča se trudi da bude dio logistike koja je potrebna našim fakultetima, ona je spona u raznim projektima između visokoškolskih ustanova i Vlade Srpske - rekao je Vukadinović.

Povodom 31. rođendana, Medicinski fakultet uručio je više nagrada i priznanja, između ostalih, najboljim istraživačima među studentima i nastavnicima.

Najbolji student istraživač Aleksandar Tanović, sa šeste godine odsjeka medicine, napisao je brojne naučne radove, od kojih su četiri objavljena u časopisu biomedicinskih istraživanja, a jedan od njih odnosio se na korištenje vještačke inteligencije u radiologiji.

- Došao sam do saznanja da vještačka inteligencija pruža veliku podršku današnjim ljekarima i studentima, koji uz njenu pomoć mogu lakše da postave dijagnozu - rekao je Tanović.

Najboji istraživač nastavnik, profesor dječije stomatologije Bojana Davidović nagrađena je za rad u kojem je zajedno sa koleginicom sa katedre Svjetlanom Јanković i kolegama iz Banjaluke istraživala stepen dentalnog zanemarivanja kod stanovništva.

- Roditelji moraju da budu dovoljno upućeni da djecu treba dovoditi od najranijeg uzrasta u stomatološke ambulante, pri čemu treba voditi računa o načinu ishrane. Nažalost, na ovim prostorima generalno zadravstvena prosvećenost još nije na adekvatnom nivou - rekla je Davidovićeva.

Na odsjeku medicine na engleskom jeziku ove godine upisana je i peta generacija stranih studenata, a na stomatologiji druga generacija, dok je sljedeće godine u planu da i odsjek zdravstvene njege zaživi na engleskom jeziku, rečeno je na današnjoj svečanosti.

Među važnijim planovima za naredni period je i izgradnja nove zgrade fakulteta, koja bi, očekuju u ovoj obrazovnoj ustanovi, trebalo da počne na proljeće iduće godine.