latinica  ћирилица
15/10/2024 |  18:28 ⇒ 18:29 | Autor: SRNA

Lakić: Energetski sistem FBiH u problemu

Energetski sistem Federacije BiH je u problemu i može se stabilizovati samo povećanom proizvodnjom uglja, čega moraju biti svjesni rudnici, rekao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.
Energetika - Foto: RTRS
EnergetikaFoto: RTRS

Lakić je tokom sastanka sa Upravom Rudnika mrkog uglja Kakanj i predstavnicima Elektroprivrede BiH istakao da je ovaj rudnik godinama bio zanemarivan i da je aktuelnu Upravu dočekalo katastrofalno stanje, ali da to ne može biti opravdanje da se ne radi više.

- Upošljavanjem dodatnih radnika i nedavnim remontom širokog čela stvorili smo uslove da Kakanj može i mora više pridonijeti stabilnosti energetskog sistema - rekao je Lakić.

On je naveo da ima razumijevanje za sve poteškoće, ali da neće dozvoliti da bilo ko ugrozi energetski sistem FBiH.

- Od Uprave rudnika Kakanj tražimo da obezbijede dovoljne količine uglja kako bismo mogli računati na njih. Nama je energija potrebna i ne želimo slušati opravdanja, želimo da nađete način, kako ne bismo morali preduzimati oštrije mjere - rekao je Lakić.

Na sastanku je zatraženo da se maksimalno poveća efikasnost u radu Termoelektrane Kakanj i da se u roku od naredna dva mjeseca već vide rezultati.