latinica  ћирилица
15/10/2024 |  18:31 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Šmit više nije omiljen kod bošnjačkih političara; Pozivi za proteste pred OHR-om (VIDEO)

U Federaciji pobuna zbog izjave Kristijana Šmita, koji je, govoreći o nastavnom programu u Republici Srpskoj, u istom kontekstu pomenuo generala Ratka Mladića i ratnog muslimanskog lidera Aliju Izetbegovića.
OHR - Foto: RTRS
OHRFoto: RTRS

Za političko Sarajevo ovo je skandalozno, a iz Republike Srpske poruka - falsifikovanje istorije mora se zaustaviti.

I pitanje šta Šmit ima sa obrazovanjem u Srpskoj?

Kristijan Šmit bi da se miješa u sve pa i u obrazovni sistem u Republici Srpskoj. Požalio se na sarajevskoj televiziji kako ga "boli srce zbog dvije škole pod jednim krovom". Bošnjake je istovremeno zabolilo i srce i duša, jer je Šmit u istom kontekstu pomenuo Ratka Mladića i Aliju Izetbegovića. Nije nedostajalo ni lapsusa.

Njegova izjava na noge je podigla političko Sarajevo. Svi su u istoj koloni od SDA do famozne "Trojke", jer je za njih Alija Izetbegović koji je žrtvovao mir - nacionalni heroj.

Istovremeno, iz SDA poruke da se Bošnjacima pokušava oduzeti čast i obraz.

- To nećemo dopustiti. Dobro i zlo, istina i laž, ne mogu se izjednačiti bez obzira na nepravične kalkulacije dijela međunarodne zajednice u BiH - ističu u SDA.

Ko je bio Alija Izetbegović dobro znaju u međunarodnoj zajednici. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podsjetio je da se protiv Izetbegovića vodilo više predmeta za ratne zločine, kao što je u svojoj knjizi potvrdila i Karla del Ponte. Ali je sada pitanje šta Šmit ima sa nastavnim programom.

- Apsurdno je i van svake pameti da postoji zemlja i narodi koji to prihvataju, ali u nenormalnoj BiH i to se dešava. Ali, dešavaju se i neke dobre stvari - pored haosa koji je uzrokovao taj lik, Bošnjaci su blizu spoznaje da ne mogu više da se oslanjaju na međunarodnu zajednicu. Čekamo taj trenutak da se potpuno osvijeste i prihvate činjenicu da samo zajedno možemo kreirati bolji ambijent i da je dogovor tri konstitutivna naroda osnovni preduslov za dalji napredak BiH - kaže Dodik.

Očekivali smo hajku iz Federacije čim politika intervencionizma ne bude odgovarala političkom Sarajevu, kaže delegat u Domu naroda BiH, Radovan Kovačević. Umjesto što su zagledani ka centralizaciji BiH, poručujem im da se suoče sa istinom.

- To da su samo jedni zločinci, a drugi žrtve, daleko je od istine. Alija je odgovoran za rat. Evidentno je da je žrtvovao mir, ali da tu BiH za koju su se žrtvovali nikada neće dobiti - ističnj Kovačević

Nema dogovorene istorije, izričiti su istoričari! Neminovno je suočavanje sa istinom i činjenicama. Otrežnjenje će biti veoma bolno za one koji su istoriju bazirali na falsifikatima i konstrukcijama međunarodne zajednice.

- Alija Izetbegović iako je bila podignuta optužnica protiv njega ne bi bio procesuiran, čekalo se da on umre, jer se to nije uklapalo u planove Međunarodne zajednice koji su odlučivali i tada, a i danas o sudbini ovog prostora - ističe direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović.

Dok god stranci kreiraju zakone i odlučuju o sudbini naroda - BiH će ostati na slijepom kolosijeku!