latinica  ћирилица
15/10/2024 |  18:52 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Zašto je Nešković povukao Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH? (VIDEO)

Delegat SDS-a u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković povukao je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, zbog kojeg su bošnjački delegati sedam mjeseci blokirali rad Doma naroda.
Dom naroda PS BiH - Foto: SRNA
Dom naroda PS BiHFoto: SRNA

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović i prije Neškovićevog poteza, zakazao je za 29. oktobar nastavak redovne sjednice, prekinute u martu upravo zbog opstrukcije Kluba Bošnjaka.

U Klubu Srba iznenađeni su potezom Neškovića, ali i najavom Čovića da će Klub Hrvata glasati protiv tog zakona, iako se deklarativno zalažu za odlazak stranih sudija.

Delegati SNSD-a u Klubu Srba odbijaju optužbe Neškovića da nisu dovoljno podržali njegovu inicijativu što je, kako je rekao, razlog da povuče taj zakon.

- Јa ovaj zakon nisam predložio da bi ga povlačio - izjavio je prije sedam dana Nešković, i dva dana kasnije ponovo potvrdio da neće odustati od Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH. Ipak, danas je iznenadio sve najavom da će povući Zakon iz procedure. Јedan od razloga, kaže, što ne želi da bude opravdanje za Bošnjake da opstruišu redovan rad Doma naroda.

- Јa ću danas povući svoj Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. Takođe, moram reći da mi je žao da predstavnici vlasti Rrpublike Srpske nijednog momenta nisu stali iza mog prijedlgoga zakona i to me podstaklo da donesem ovakvu odluku i povučem zakon. Na mene su vršeni pritisci i ranije po ovom pitanju - rekao je Nešković.

Priznanjem da je bilo pritisaka otkriva zašto je povukao predloženi zakon koji predviđa odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Nije rekao od koga su pritisci, ali je indikativno da je Kristijan Šmit otvoreno optužio za blokadu Doma naroda umjesto bošnjačkih delegata, koji su nedolaskom na sjednice zapravo to radili.

- Moramo vidjeti kako ćemo dalje s Domom naroda, imamo blokadu zbog tog neustavnog nacrta zakona koji je predložio jedan član Kluba Srba. Ne vidim na duže vrijeme da možemo imati jednog predstavnika Doma naroda koji može da blokira - rekao je Šmit ranije za Fejs TV.

U Klubu Srba zatečeni su potezom Neškovića. Nagla želja za deblokadom rada Doma naroda koji su Bošnjaci blokirali čitavih sedam mjeseci jasna je s aspekta pritiska američke Ambasade, kaže delegat Nikola Špirić i pita da li je promjena u politici Neškovića posljedica tog pritiska ili novog pojačanja u Klubu Srba.

Delegat Radovan Kovačević poziva Neškovića da odgovori zašto je povukao Prijedlog zakona i kakav je dogovor opozicija postigla sa nalogodavcima.

Šef Kluba Srba Sredoje Nović odbacuje optužbe da delegati SNSD-a i predstavnici vlasti Republike Srpske nisu podržavali ovu inicijativu, što je Neškoviću bilo opravdanje da povuče ovaj zakon.

- I ranije je vršen pritisak prije izbora da se povuče taj zakon, ali je tada dogovoreno da se to ne radi zbog glasača SDS-a, koji ovo nisu očekivali. Ne može niko prigovoriti delegatima SNSD-a ni jednu riječ. Smatrali smo da je legitimno pravo i demokratski pristup da se o tom zakonu raspravlja. Povlačenjem zakona Nešković je pokazao da je praktično on krivac za blokadu naroda od aprila do danas - rekao je Nović.

Obrt u priči o blokadi Doma naroda, prije Neškovića nagovijestio je predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović. On je iznenađenim novinarima rekao da je s Klubom Bošnjaka postigao dogovor da dođu na nastavak prekinute sjednice Doma, 29. oktobra. Najavio je da će on i delegati HDZ-a u Klubu Hrvata glasati protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu koji je kasnije Nešković povukao. A kada smo ga podsjetili da je HDZ zajedno sa SNSD-om prije nekoliko godina u palamentarnu proceduru uputio sličan prijedlog zakona, rekao je da se zalaže za odlazak stranih sudija.

- Sada pričamo o zakonu koji je predložio jedan od kolega iz Doma naroda i naš stav je bio da ćemo biti protiv tog zakona. Što prije odu stranci iz BiH, biće nam bolje. Јa mislim da će 30 godina nakon Dejtona nema smisla da imamo medijatora - rekao je Čović.

Nejasno je zašto je Čović protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu, a zalaže se za odlazak stranih sudija.

- Činjenica je da je HDZ BiH pokleknuo i morao unaprijed prije sjednice reći da neće podržati taj zakon. To znači da je sve dogovoreno sa određenim faktorima - kaže Nović.

Svečana zakletva Nenada Vukovića bez prisustva većine srpskih delegata i potrebnog foruma, naprasni dogovor o nastavku prekinute sjednice, aboliranje bošnjačkih delegata od sedmomjesečne blokade, povlačenje Zakona o Ustavnom sudu, nameće pitanje šta je sljedeće - da li pokušaj rekonstrukcije Savjeta ministara mimo većinske volje iz Republike Srpske?