latinica  ћирилица
15/10/2024 |  19:12 ⇒ 20:09 | Autor: TANЈUG

SAD uputile ultimatum Izraelu

Sjedinjene Države su izraelskoj vladi dale rok od 30 dana da hitno poveća pristup humanitarnoj pomoći u Gazi ili će se suočiti sa smanjenjem američke vojne pomoći.
Gaza (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER, ilustracija) -
Gaza (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER, ilustracija)

Ovo pismo predstavlja najsnažnije poznato pisano upozorenje Bajdenove administracije svom savezniku, a dolazi nakon izraelskih napada na sjever Gaze koji su pokrenuli masovno prisilno raseljavanje civila na jug.

Pismo, poslato prije dva dana, potpisali su američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin. U njemu SAD izražavaju "duboku zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije".

Dodaje se da je Izrael prošlog mjeseca odbio ili opstruirao skoro 90 odsto humanitarnih kretanja između sjeverne i južne Gaze.

Navodi se da su naredbe za evakuaciju primorale 1,7 miliona ljudi u uski obalni pojas, gdje su "u velikoj opasnosti od smrtonosne infekcije".

U pismu se poziva na "hitnu i održivu akciju izraelske vlade ovog meseca da preokrene ovaj trend".

Takođe se navodi da Izrael "mora, počevši odmah i u roku od 30 dana", da preduzme niz konkretnih mjera za povećanje snabdijevanja pomoći, uz napomenu da neuspjeh u tome može "imati posljedice po politiku SAD".

Pismo se odnosi na američke zakone koji mogu zabraniti vojnu pomoć zemljama koje ometaju isporuku američke humanitarne pomoći.

Izrael je pozvan da prekine "izolaciju sjeverne Gaze" potvrđujući da neće biti "politike izraelske vlade prisilne evakuacije civila" sa sjevera na jug.