latinica  ћирилица
15/10/2024 |  19:29 | Autor: SRNA

Obavještajna agencija odgovorila da Rusi ne finansiraju Milanovića

Predsjednik Odbora Hrvatskog sabora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbjednosti Ranko Ostojić rekao je da ga je Sigurnosno-obavještajna agencija obavijestila da Rusi ne finansiraju predizbornu kampanju predsjednika Zorana Milanovića.
Zoran Milanović (Foto: EPA-EFE/STRINGER, ilustracija) -
Zoran Milanović (Foto: EPA-EFE/STRINGER, ilustracija)

Ostojić je rekao da je kao predsjednik Odbora juče zatražio od SOA da mu odgovori da li su tačne informacije da Rusi finansiraju kampanju Milanovića i da li je neko u protekle dvije godine prikupljao dokaze o tome da Rusi na bilo koji način finansiraju hrvatskog predsjednika.

- Izvjetaj je stigao i odgovor je negativan. SOA je dala kategorički negativan odgovor da niko ne finansira predsjednika - rekao je Ostojić u Zagrebu.

On je naveo da je dobio šta je tražio i da to više nije pitanje za njega, nego za one koji obavljaju odgovorne funkcije u državi da više ne šire lažne informacije.

Ostojić je rekao da se ne prikupljaju nikakvi dokazi da Milanovića finansiraju Rusi i da onaj ko o tome govorio ne govori istinu, aludirajući na izjavu kandidata HDZ-a za predsjednika Hrvatske Dragana Primorca.

On je dodao da dva potpredsjednika Vlade kažu da nema dokaza o ovom finansiranju, dok ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman govori sasvim suprotno.

- To je čisto ogovaranje, sramota za ovu zemlju, a da ne govorim o kršenju Ustava - rekao je Ostojić.

Na ovu Ostojićevu izjavu reagovao je hrvatski premijer i lider HDZ-a Andrej Plenković, koji je rekao da bi SOA trebalo da pitaju da provjeri da li su u HDZ-u veleizdajnici.

- Da li je SOA provjeravala da li smo mi briselski namjesnici i nacistička stranka? Neka drug Ostojić piše o tome SOA - rekao je Plenković.