latinica  ћирилица
15/10/2024 |  19:33 ⇒ 20:08 | Autor: Agencije

Netanijahu Makronu: Nema primirja sve dok postoji prijetnja iz Libana

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da Izrael neće pristati na prekid vatre sa libanskim šiitskim pokretom Hezbolah sve dok postoji bezbjednosna prijetnja iz Libana.
Benjamin Netanijahu (Foto: EPA-EFE/OHAD ZWIGENBERG, ilustracija) -
Benjamin Netanijahu (Foto: EPA-EFE/OHAD ZWIGENBERG, ilustracija)

Netanijahu je tokom telefonskog razgovora sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom rekao da Izrael neće pristati na primirje sve dok se stanovnici na sjeveru zemlje ne mogući da se bezbjedno vrate u svoje domove.

- Premijer je tokom razgovora rekao da je protiv jednostranog prekida vatre koji neće promijeniti bezbjednosnu situaciju u Libanu, već će je samo vratiti na prethodni kurs - saopšteno je iz kabineta Netanijahua.

On je naglasio da Izrael djeluje protiv terorističke organizacije Hezbolah kako bi se omogućilo ljudima sa sjevera da se bezbjedno vrate svojim kućama.

Makron je rekao da izraelski premijer mora da se pridržava odluka UN i ne smije da zaboravi da je njegova država nastala odlukom tog međunarodnog tijela.

Makronove primjedbe se odnose na glasanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u novembru 1947. o planu da se Palestina podjeli na jevrejsku i arapsku državu, prenosi Figaro.

Ranije danas, Makron je telefonom razgovarao sa predsjednikom Predstavničkog doma Libana Nabihom Berijem, nakon čega je poručio da je neophodno uspostaviti prekid vatre u Libanu, a da Hezbolah mora odmah da zaustavi napade na Izrael.

Makron je takođe potvrdio posvećenost Francuske mirovnim snagama UN u Libanu i ponovio "ogorčenje zbog neopravdanog napada na mirovne snage".

UNIFL je saopštio ranije danas da je u proteklih 48 sati povređeno pet pripadnika mirovnih snaga u Libanu i optužio izraelske trupe da su "više puta" i "namjerno" gađale njihove položaje.