latinica  ћирилица
15/10/2024 |  19:47 | Autor: SRNA

Dajković: Važan korak ka očuvanju identiteta srpskog naroda

Rezultati popisa stanovništva pokazuju značajan porast broja Srba u Crnoj Gori, što je zadovoljavajući ishod i važan korak ka očuvanju identiteta i prava srpskog naroda u Crnoj Gori, rekao je predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.
Vladislav Dajković - Foto: RTRS
Vladislav DajkovićFoto: RTRS

- Ovi rezultati jasno ukazuju da je srpski jezik većinski u upotrebi, što predstavlja realnost koju je neophodno utemeljiti u zakonodavnom okviru i državnim institucijama - istakao je Dajković.

On je dodao da je Demokratska partija socijalista godinama stvarala nestabilnost, narušavajući međunacionalne odnose i pokušavajući potisnuti prava srpskog naroda.

Dajković je ukazao da je, uprkos ovim izazovima, srpski narod pokazao jedinstvo i istrajnost u očuvanju svog jezika, kulture i identiteta.

- Očekujem da se, u skladu sa voljom građana izraženom kroz popis, pristupi izmjenama i dopunama Ustava, koje će omogućiti da srpski jezik zauzme mjesto koje mu pripada, te da se prava srpskog naroda adekvatno zaštite i unaprijede - zaključio je Dajković.

Prema rezultatima popisa, sprovedenog krajem prošle godine, a objavljenih danas, u Crnoj Gori ima 41,12 odsto Crnogoraca, Srba 32,93 odsto, srpskim jezikom govori 43,18, a crnogorskim 34,52 odsto, pravoslavaca je 71,10 odsto, građana islamske vjere je 19,99 odsto, a katoličke 3,24 odsto.