latinica  ћирилица
15/10/2024 |  20:14 ⇒ 20:15 | Autor: SRNA

Banjaluka: Promovisana knjiga o Gligoriju M. Јeftanoviću

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci večeras je promovisana knjiga "Gorostas iz Sarajeva. Gligorije M. Јeftanović i njegovo doba", autora Јovana B. Dušanića - Lipljanskog, koja govori o predstavniku Srba u BiH u periodu austrougarske okupacije.
Banjaluka-promocija knjige - Foto: SRNA
Banjaluka-promocija knjigeFoto: SRNA

- To je vrijeme borbe za crkveno-školsku autonomiju, gdje je Јeftanović bio neosporni vođa Srba skoro zaboravljen kod nas, jedna kolosalna ličnost koja je mnogo zadužila srpski narod, kao i njegovi preci i potomci - rekao je Dušanić.

On je naveo da je Gligorije M. Јeftanović centralna ličnost u knjizi, ali da se u ovom izdanju piše i o njegovim precima i potomcima.

Promociji knjige prisustvovali su savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, predstavnici Srpsko-prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta Banjaluka, kao i radnici iz oblasti prosvjete, istorije i kulture.

Gligorije M. Јeftanović bio je srpski narodni vođa iz BiH na prelazu iz 19. u 20. vijek, koji se /iz/borio za crkveno-školsku autonomiju za vrijeme austrougarske vladavine.

Djelo Dušanića objavljeno je u izdanju Arhiva Republike Srpske, Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske i Istorijskog arhiva grada Novog Sada, te uz podršku Republičkog sekretarijata za vjere i Ministarstva prosvjete i kulture.