latinica  ћирилица
16/10/2024 |  07:44 ⇒ 10:07 | Autor: RTRS

Premijera dokumentarnog filma o Grcima koji su spasavali djecu iz Srpske (VIDEO)

Na grčkom ostrvu Tinos danas će biti promovisan dokumentarni film "Spasavanje prekinutog djetinjstva: Tinos - 30 godina poslije", kojim se iskazuje zahvalnost grčkom narodu i stanovnicima ostrva za nesebičnu podršku i utočište koje su pružili djeci iz Republike Srpske tokom 1994. godine, rekao je u Јutarnjem programu autor filma Mladen Kojić iz Srebrenice.
Dokumentarni film "Spasavanje prekinutog djetinjstva: Tinos – 30 godina poslije" - Foto: SRNA
Dokumentarni film "Spasavanje prekinutog djetinjstva: Tinos – 30 godina poslije"Foto: SRNA

Ovaj dokumentarni film, koji je emotivna priča o prijateljstvu grčkog i srpskog naroda prožeta empatijom, ljubavlju i solidarnošću, snimljen je povodom 30 godina od boravka 90 djece i pet učiteljica iz Vlasenice, Bratunca, Skelana i Srebrenice na grčkom ostrvu Tinos.

U središtu ove priče od 62 minuta je sudbina djece iz Republike Srpske čije je djetinjstvo naglo prekinuto početkom ratnih sukoba.

Djeca su ostala bez svojih domova, članova porodice, slobode i bezbrižnosti u kojoj su dotad živjela i rasla.

Film je ratna priča ispričana kroz sjećanja i lične doživljaje tadašnje djece iz osnovne škole, danas odraslih ljudi. Oni su, uprkos ratnim strahotama, izbjeglištvu i gubitku najmilijih, imali sreću da u tim izuzetno teškim vremenima osjete svjetliju stranu života - daleko od rata, okruženi ljubavlju, sigurnošću i srećom.