latinica  ћирилица
16/10/2024 |  09:37 ⇒ 09:38 | Autor: SRNA

Objedinjena inflacija u ovoj i narednoj godini 3,7 odsto

Očekivana objedinjena inflacija u BiH za tekuću i narednu godinu iznosi 3,7 odsto, objavila je Centralna banka BiH.
Novac (foto: Centralna banka) -
Novac (foto: Centralna banka)

Iz Centralne banke navode da rezultati ankete sprovedene u septembru pokazuju da se očekivanja vezana za inflaciju svakim krugom smanjuju, te su implikativno niža od prošlogodišnjeg prosjeka.

- Ekonomska kretanja u svijetu su još uvijek nestabilna usljed ratova, što i dalje može imati za rezultat negativne promjene očekivane inflacije. Da li se skorom okončanju objedinjene inflacije možemo nadati, krajnje je diskutabilno pitanje zbog nestabilnih prilika na svjetskom tržištu uzrokovanim političkim netrpeljivostima - pojašnjavaju iz Banke.

Zato je, kako se navodi, potrebno konstantno praćenje inflacionih kretanja kako bi se spriječili negativni učinci očekivanog rasta cijena, a koji bi posljedično mogli dovesti do pada potrošnje u zemlji, koja je osnovna odrednica ekonomskog rasta u BiH.

Centralna banka sprovodi kvartalnu Anketu o inflacionim očekivanjima radi analize i kontinuiranog praćenja inflacionih očekivanja ekonomskih subjekata, a učesnici ankete su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.