latinica  ћирилица
16/10/2024 |  10:04 ⇒ 10:13 | Autor: SRNA

Košarac: Ataci na Srpsku samo će ojačati politiku predsjednika Dodika

Protiv Republike Srpske vodi se hibridni rat, u kojem bošnjački politički faktor u sadejstvu sa strancima produkuje čitav niz političkog arsenala usmjerenog protiv rukovodstva, institucija, nadležnosti i ustavnog kapaciteta Srpske, izjavio je za Srnu zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

- Najočitiji primjer za to je klasični politički montiran proces protiv predsjednika Milorada Dodika, kojem se sudi zbog činjenice da je poštovao Ustav i institucije Republike Srpske, ne želeći da se povinuje volji jednog stranca bez mandata po Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma. Ta farsa pred Sudom BiH traje više od godinu dana i svako novo ročište dokazuje samo jedno – apsurdnost BiH i njeno dodatno urušavanje - istakao je Košarac.

On je naveo da su dio tog arsenala i način rada i odluke krnjeg Ustavnog suda BiH bez sudija iz Republike Srpske, koji želi da otme imovinu i razvlasti Srpsku, narušavajući njenu autonomiju i ustavne nadležnosti.

Košarac je ukazao da atak na Srpsku, ali i klasično kršenje Izbornog zakona i Ustava, predstavlja izbor delegata iz "kinder jajeta" u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odlukom CIK-a, što je suprotno Ustavu BiH, koji je jasno definisao da delegate iz reda srpskog naroda u Dom naroda bira Narodna skupština Republike Srpske

Simptomatična je i činjenica, naglasio je on, da je opozicija odustala od predloženog zakona o Ustavnom sudu BiH i povukla ga iz procedure u Domu naroda, što je evidentno dio scenarija protiv Republike Srpske.

- O političkim sankcijama protiv predsjednika Dodika i drugih zvaničnika Srpske da i ne govorim. To je doslovno iživljavanje američke administrancije pod patronatom /Majkla/ Marfija nad ljudima koji nisu počinili apsolutno nikakav prekršaj. Nastavak političke bahatosti i pritisaka protiv Srpske i srpskog naroda - konstatovao je Košarac.

On je rekao za Srnu da su građani Srpske svjesni prljavog političkog rata protiv naše otadžbine i njenih zvaničnika.

- Znaju, takođe, da na braniku Srpske čvrsto stoji politika predsjednika Dodika i SNSD-a. To su dokazali i plebiscitarnom podrškom na proteklim lokalnim izborima. Istorijski rezultat i uspjeh predsjednika Dodika i SNSD-a razlog je što se na Srpsku i njene institucije pojačava pritisak kroz uticaj Marfija i /Kristijana/ Šmita na pravosuđe.

Politika ovog malignog dvojca je poražena slobodnom voljom građana Srpske i podrškom predsjedniku Dodiku! Ne mogu nas ugroziti! Naš odgovor na antisrpske politike je poziv na srpsko jedinstvo, jačanje ustavnog kapaciteta Srpske i njenih institucija, te potenciranje na dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, uz striktno poštovanje Dejtona i Ustava - poručio je Košarac.

On je istakao da će politički ataci na Srpsku samo ojačati njene kapacitete i politiku predsjednika Dodika u odbrani interesa Srpske, srpskog naroda, ustavnog kapaciteta i međunarodne vidljivosti Srpske.