latinica  ћирилица
16/10/2024 |  10:27 ⇒ 12:49 | Autor: RTRS

Republika Srpska često izbor stranaca i kompanija iz inostranstva za pokretanje biznisa (VIDEO)

Lokalne zajednice u Republici Srpskoj često su izbor stranaca i kompanija iz inostranstva za pokretanje biznisa.
Aleksandar Ljuboja i Darko Tomaš - Foto: RTRS
Aleksandar Ljuboja i Darko TomašFoto: RTRS

Isti trend rasta nastavljen je i ove godine, kada je u Srpskoj osnovana 201 nova firma, čiji su vlasnici stranci.

Aleksandar Ljuboja, generalni sekretar Područne privredne komore Banjaluka kaže da postoji ogroman interes stranih kompanija za ulaganje u Srpsku.

- Mogu da pohvalim načelnika Prnjavora i gradonačelnika Gradiše da su proaktivni, stvaraju uslove da ti investitori, koji dođu da ulažu kod nas, jako brzo i efikasno dolaze do informacija, nakon čega i ostaju ovdje. Važno je reći da je Republika Srpska razradila mehanizme za većinu lokalnih zajednica - naveo je Ljuboja.

Istakao je da najveće interesovanje stranih investitora je iz Italije, Austrije i Njemačke.

- Dobar dio investicija imamo iz okolnih zemalja, najviše iz Srbije. Mi smo orjentisani sa izvozom i uvozom roba iz/u region. Razvili smo za investitore informisanje na vrijeme, te dostupnost svih relevantnih faktora za pokretanje posla - naveo je Ljuboja.

Ipak, kaže postoji i jedan problem, a to je neadekvatna putna komunikacija, što je problematično.

- Ima dosta anomalija koje su nastale usljed složenosti BiH, kao jedne države, koja je nažalost više okrenuta nekim neekonomskim stvarima, nego ekonomskim, ali s druge Republika Srpska ima dobru geostratešku poziciju, jer smo na granici sa Evropskom unijom - navodi Ljuboja.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš, kaže da se Prnjavor našao na listi deset lokalnih zajednica u kojima je prijavljeno najviše novootvorenih firmi, a to je zahvaljujući tome što nastoje da učine benefite u onim segmentima, koji su u njihovim nadležnostima, dostupnim.

- Za malo više od tri godine 18 kompanija posluje u našoj poslovnoj zoni, od tih 18, četiri su iz inostranstva - dvije iz Njemačke, i po jedna iz Austrije i Italije. Svi investitori u našoj poslovnoj zoni imaju jednake uslove - naveo je Tomaš.