latinica  ћирилица
16/10/2024 |  10:28 ⇒ 10:53 | Autor: RTRS

Udruženje penzionera: Hitno obustaviti montirani proces protiv predsjednika Srpske

Proces u Sudu BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića mora hitno biti obustavljen jer nema osnova da se sudi ljudima koji su savjesno i odgovorno izvršavali obaveze propisane Ustavom i zakonima Srpske, stav je Udruženja penzionera Republike Srpske.
Udruženje penzionera Republike Srpske -
Udruženje penzionera Republike Srpske

Iz ovog udruženja ističu da proces u Sudu BiH protiv predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika", kao i farsa na posljednjem ročištu, izazivaju ogorčenost svih u Republici Srpskoj, a posebno najstarije populacije.

- Narod, a posebno 230.000 penzionera Republike Srpske, koji su prteživjeli teške trenutke u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, neće dozvoliti nikakvoj sili i samovolji pojedinca, da sudi legalno izabranom predsjedniku Republike Srpske, koji ima našu punu podršku, uvažavanje i spremnost da stanemo u odbranu prava legalno izabranim pojedincima i institucijama Srpske - saopšteno je iz Udruženja penzionera.

U Udruženju penzionera smatraju da proces protiv pred Sudom BiH nije utemeljen na vladavini prava, već ima za cilj eliminaciju Dodika iz političkog života, a time i urušavanje nadležnosti Republike Srpske.

- Očigledno je da je u pitanju politički proces. Narodna skupština je, kao najviši zakonodavni organ u Republici Srpskoj, donijela odluku da Republika Srpska, kao potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma ne prihvata Kristijana Šmita kao visokog predsatvnika, jer za njegovo imenovanje ne postoji saglasnost Savjeta bezbjednosti UN - napominju iz Udruženja penzionera Republike Srpske.

Iz Udruženja su ocijenili da Tužilaštvo i Sud BiH ovim postupkom krše Ustav i zakone, jer rade po nalozima i prtiscima stranih diplomata u Sarajevu.

U Udruženju izražavaju ubjeđenje da će nalogodavci i izvršioci ovog montiranog i politički motivisanog procesa, shvatiti ozbiljnost situacije i prekinuti nelegalno suđenje.

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Milošu Lukiću zbog "nepoštovanje odluka Kristijana Šmita".