latinica  ћирилица
16/10/2024 |  10:50 ⇒ 10:50 | Autor: SRNA

Kojić: Pozdravljanjem odluke Neškovića OHR podržava svoj i ostanak stranih sudija u BiH

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da OHR podržava svoje i prisustvo stranih sudija time što pozdravlja odluku delegata SDS-a u Domu naroda Želimira Neškovića da iz parlamentarne procesude povuče prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je naveo da OHR time što je pozdravio odluku Neškovića da povuče taj prijedlog zakona kao važan korak ka pregovorima sa EU u osnovi podržava svoje prisustvo u BiH i prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Prema njegovim riječima, ovo je igranka koja na svaki način pokušava da razori dejtonsku BiH.

- OHR i neimenovani Kristijan Šmit uporno dokazuju da je BiH zemlja opsurda. I pticama na grani je potpuno jasno da zemlja koja nema potpuni suverenitet ne može biti punopravna članica i samim tim ni pregovarati sa EU - izjavio je Kojić Srni.

On je istakao da je riječ o potpunom obrtanju teza, jer je prvi korak u pregovorima sa EU da se postigne potpuni suverenitet koji se isključivo može postići poštujući u potpunosti odrebe Ustava.

Kada su u pitanju strane sudije Ustavnog suda, Kojić je naveo da to znači da se nakon pet godina vrši drugačiji izbor, da zemlja ima isključivo domaće sudije i potpuno gašenje OHR-a u BiH.

- Tada zemlja ima potpuni suverenitet. Poštovanje ustavnih nadležnosti kada je u pitanju Ustav Republike Srpske, Ustav Federacije BiH i Ustav BiH je napredak a sve ovo što radi Ustavni sud i pokušava OHR izvrtanjem teza da predstavi u javnosti je upravo gubljenje suvereniteta, antiustavno djelovanje i kršenje svih ustava - ukazao je Kojić.

On smatra da oni kažu da je kršenje tih ustava dobar korak ka EU, te je naglasio da ne postoji nijedna evropska zemlja koja moža ostvariti i dobiti pozitivne efekte od EU ako krši sopstvene propise.

- Činjenica je da se rukovodstvo Republike Srpske isključivo bazira na čuvanju ustavnih nadležnosti garantovanih Ustavom Republike Srpske, a svako antiustavno djelovanje je ustvari razaranje BiH - zaključio je Kojić.

OHR je pozdravio odluku delegata SDS-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimira Nešković, da povuče svoj prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH iz parlamentarne procedure.

Šmit je rekao da bi Parlamentarna skupštine BiH sada trebalo da intenzivirati svoj rad fokusirajući se na pitanja od neposredne važnosti za nastojanja BiH da otpočne pregovore sa EU, navodeći da je to pozitivan korak ka unapređenju funkcionalnosti zemlje.