latinica  ћирилица
16/10/2024 |  11:08 ⇒ 11:40 | Autor: SRNA

Organizacija starješina VRS: Važno jedinstvo patriotskih snaga za odbranu srpskog naroda i Srpske

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske pozvala je sve patriotske snage u Srpskoj da obezbijede puno jedinstvo u odbrani srpskog naroda i Republike Srpske, njenih institucija i imovine.
Organizacija starješina VRS - Foto: RTRS
Organizacija starješina VRSFoto: RTRS

Iz Organizacije starješina navode da ta odbrana mora biti zasnovana na punom konsenzusu srpskog političkog bića, lišena svake sile, nasilja, ratnohuškačke retorike, u uslovima mira i stabilnosti.

- Potrebno je dosljedno sprovoditi zakone, odluke, zaključke i druga pravna i politička akta Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade i drugih institucija sistema vlasti u Republici Srpskoj, što uključuje i nesprovođenje zakona i odluka vlasti na nivou BiH, koji su usmjereni protiv interesa srpskog naroda i Republike Srpske - saopšteno je iz ove organizacije.

Kako se naglašava, dugoročna i stabilna rješenja u BiH moraju biti, isključivo i jedino, zasnovana na demokratskom dijalogu tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH u uslovima punog mira i stabilizacije. BiH će postati moguća i održiva zemlja kada se oslobodi strane okupacije i miješanja drugih u unutrašnja pitanja BiH.

Da je BiH pod stalnim okupacionim pritiskom, naglašava se, postaje vidljivije svakog dana.

Iz Organizacije starješina ističu da su to u Republici Srpskoj shvatili od samog početka – od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dok se u Federaciji BiH još ne naziru ni tragovi razumijevanja ozbiljnosti situacije u kojoj dominantnu ulogu igraju okupacione snage, odnosno strani faktor podržan "petom kolonom".

U saopštenju se navodi da nema oblasti života i rada u BiH u kojoj okupacione snage nisu duboko involvirane te se naglašava da su javnost u BiH posljednjih dana dodatno uzburkale i uznemirile odluke krnjeg Ustavnog suda BiH i izjave Kristijana Šmita, samozvanog visokog predstavnika u vezi nastavnih planova i programa, odnosno sadržaja iz predmeta istorija, koju izučavaju djeca u Republici Srpskoj.

- Ima li nakaradnijeg miješanja u unutrašnja pitanja života i rada u entitetu Republika Srpska, kojoj je, i po Dejtonskom mirovnom sporazumu i po Ustavu BiH i Ustavu Republike Srpske, dodijeljeno isključivo pravo da uređuje oblast vaspitanja i obrazovanja!. Pa nije valjda da iko ozbiljan u BiH, okruženju i svijetu može pomisliti da će srpski narod dozvoliti da mu potomci nacista i drugi bjelosvjetski, ali i domaći probisvjeti određuju i pišu istoriju koju će srpska mladež izučavati - pitaju u ovoj organizaciji.

Nosioci neokolonijalne sile u BiH su se toliko osilili da bi, kako se ističe, srpskom narodu propisivali i to koliko vazduha smiju da udišu u toku jednog dana.

- Nije moguće i neće moći. Isti ti ne prežu ni od čega i napadaju sve i svakoga, pa su se drznuli da pokušaju obezglaviti Republiku Srpsku napadom iz svih raspoloživih sredstava na njenog predsjednika Milorada Dodika. Poslije brojnih bezuspješnih pokušaja kriminalizacije lika i djela Milorada Dodika, sada ga u montiranom političkom procesu, pokušavaju osuditi zato što je disciplinovano izvršavao svoje ustavne obaveze. Ovo je vrhunac licemjerja, zloupotrebe prava i pravde - smatraju u Organizaciji starješina.

Ipak, kažu u ovoj organizaciji, oni previđaju činjenicu da tog istog Milorada Dodika podržava najmanje 75 odsto srpskog naroda koji živi u Republici Srpskoj i da će ga taj isti srpski narod braniti i odbraniti na miran i demokratski način.

- Sve ovo neodoljivo podsjeća na neka vremena za koja smo mislili da se ne mogu više nikada ponoviti – vremena austrougarske okupacije BiH. Međutim, i tada kao i danas, politički predstavnici srpskog naroda proganjani su i suđeni samo zato što su, po svom biću, nepokorni Srbi, koji su samo željeli slobodu svom narodu, koju imaju i uživaju i drugi narodi. Ništa više i ništa manje. I tada kao i danas zabranjivano je izučavanje istorije srpskog naroda, koja nije bila po volji okupatora i njegovih sluga, i to su činili kolonijalni upravnici – isto kao i danas - ističe se u saopštenju.

u ovoj organizaciji naglašavaju da je ozbiljno pitanje postoji li danas u svijetu i jedna država u kojoj neki samozvani stranac /visoki predstavnik/ može donositi zakone, van propisane parlamentarne procedure, i prema njima proganjati i suditi najviše legitimne predstavnike jednog naroda.

- Odgovor je više nego jasan – nema nijedna osim BiH. Apsurd svih apsurda. Današnja okupacija BiH je klasičan, moglo bi se reći školski primjer, neokolonijalizma i neoliberalizma, koji, sasvim sigurno, uništava sva demokratska dostignuća i vodi u provaliju cijelo čovječanstvo - upozoravaju u Organizaciji starješina Vojske Republike Srpske.

Stranom okupatoru u BiH, navodi se, vjerno služi bošnjačka politička elita, sa ciljem da eliminišu legitimne srpske predstavnike iz upravljačkih struktura u BiH, što se desilo i početkom devedesetih godina, kada je oduzimanje nacionalnih i političkih prava srpskom narodu i odlučivanje bez predstavnika srpskog naroda, odvelo BiH u mračnu i krvavu katastrofu.

- Ko to ponovo želi da od BiH napravi`tamni vilajet`- pitaju u Organizaciji starješina.