latinica  ћирилица
16/10/2024 |  12:00 ⇒ 14:58 | Autor: sputniknews.com

Kremlj o mogućem ulasku Srbije u BRIKS: EU joj zavrće ruke, Beograd sam donosi odluku

Razumijemo pritisak sa kojim se suočavaju naši srpski prijatelji i donijećemo odluku koja je u skladu sa srpskim interesima, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Zaista, Srbiji zavrću ruke i stalno uslovljavaju proces saradnje sa EU. Uslovljavaju različitim dejstvima. Sve vrIЈeme postavljaju neke uslove. BRIKS nikome ne nameće nikakve uslove – to je format saradnje zasnovan na međusobnom poštovanju i spremnosti da se reaguje na brige i interese drugih. To je drugačiji format saradnje. Tu niko ne postavlja pitanje "ili/ili". Opet, shvatamo pritisak sa kojim naši prijatelji moraju da se suočavaju - rekao je Peskov novinarima.

Govoreći o mogućnosti pridruživanja Srbije BRIKS-u, portparol je rekao da treba razumijeti pritisak sa kojim se suočavaju srpski prijatelji, ali da je Kremlj uvjeren da će biti donijeta odluka koja će odgovarati interesima naroda Srbije.

- Treba shvatiti pritisak sa kojim se suočavaju naši srpski prijatelji. Uvjereni smo da će Srbija ocijeniti te odluke koje najviše odgovaraju interesima srpskog naroda - istakao je Peskov.

Ranije je potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin u intervjuu za nemački list "Berliner cajtung" izjavio da zemlja razmatra ulazak u BRIKS kao realnu alternativu ulasku u EU.

Samit BRIKS-a na kojem će učestvovati lideri država održaće se u Kazanju 22-24. oktobra.

BRIKS je međudržavno udruženje osnovano 2006. godine. Osim Rusije, Brazila, Indije, Kine i Јužne Afrike, od početka 2024. godine BRIKS-u su se pridružili Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija. Rusija je predsjedavajuća organizacije 2024. godine.