latinica  ћирилица
16/10/2024 |  12:16 ⇒ 14:22 | Autor: TANЈUG

Crna Gora ubrzano stari; Podaci pokazuju ozbiljnu demografsku krizu

Negativni prirodni priraštaj u Crnoj Gori će se nastaviti i ugroziće osnovnu biološku budućnost zemlje, upozorio je profesor Univerziteta Crne Gore Miroslav Doderović i dodao da je zato neophodno preduzeti mjere na nivou opština i države.
Crna Gora - Foto: ilustracija
Crna GoraFoto: ilustracija

Mjere, prema njegovim riječima, podrazumevaju pomoć mladim bračnim parovima, porodicama sa djecom porodicama koje zbog zdravstvenih razloga ne mogu da dobiju djecu.

- Treba da uspostavimo politike koje će podstaći oporavak društva kad je u pitanju demografija i prirodni priraštaj - kazao je Doderović za podgoričke Vijesti.

Popis stanovništva, čiji rezultati su saopšteni juče u Podgorici, pokazao je da je prosječna starost crnogorskog stanovništva 39,7 godina, a najdublja demografska starost - stanovništvo je starije od 43 godine, što je zabilježeno u čak čak devet crnogorskih opština.

Poređenja radi, samo jedna opština - Plužine, imala je takvu demografsku sliku na popisu iz 2011. godine.

Duboka demografska starost (prosječna starost stanovništva je između 40 i 43 godine) zabilježena je u osam opština. U preostalih osam opština zabilježena je demografska starost - prosječna starost stanovništva od 35 do 39 godina.

- To je jedan apsolutni problem kada je Crna Gora u pitanju, to znači da je natalitet u opadanju, da mladi imaju želju i napuštaju svoju domicilnu zemlju i svoju državu u velikoj mjeri - kazao je Vijestima rukovodilac studijskog programa za sociologiju na Filozofskom fakultetu UCG Vladimir Bakrač.

Prema njegovim riječima, u većini zemalja sveta demografski problem je starost stanovništva, ali i da je to pokazao popis stanovništva u Crnoj Gori.

On smatra i da su Crnoj Gori hitno potrebne mjere koje bi smanjile intenzitet iseljavanja.

- One treba da budu usmjerene prema grupi stanovništva koja nam je najinteresantnija, a to su mladi. Kada završe obrazovanje, treba da dobiju odgovarajući posao, a koji je i adekvatno plaćen. Učenike i studente treba usmjeriti na sticanje onih vještina i sposobnosti koji su potrebne u budućim zanimanjima za koje su i dobro plaćeni. Ovo znači da svaki privredni sektor u Crnoj Gori godišnje gubi ogroman broj mladih ljudi, njihovu snagu, vještine, kreativnost i talente, koji su neophodni za napredovanje cijelog sektora. Mladi ljudi se najlakše i prilagođavaju promjenama, uvođenju novih tehnologija i slično, što je pravi zamajac za porast produktivnosti - naveo je profesor Doderović.