latinica  ћирилица
16/10/2024 |  13:02 ⇒ 13:11 | Autor: SRNA

Kremenović: Biće predloženo da se što prije prekine štrajk advokata

Predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore Darko Kremenović rekao je da će biti predloženo da se uz određene prijedlog što prije prekine štrajk advokata po službenoj dužnosti, koji traže povećanje naknada i isplatu dugovanja.
Advokatska komora Srpske (foto: advokatskakomora.ba) -
Advokatska komora Srpske (foto: advokatskakomora.ba)

Kremenović je naveo za Srnu da je Ministarstvo pravde poslalo dopis u kojem se navodi da su "preliminarno saglasni", ali da Advokatska komora još nije donijela odluku o prekidu štrajka.

Međutim, naveo je da postoji namjera Advokatske komore da takav prijedlog uputi Skupštini Komore, te da eventualno prekidanje štrajka može da studi na snagu u novembru.

Kremenović je naveo da će 1. novembra na Јahorini održati sjednicu Skupštine na kojoj će biti razmatarna odluka o prekidu štrajka.

- Skupština je donijela odluku o štrajku i samo ona može da je stavi van snage. Na sjednicu smo kao gosta pozvali i ministra Miloša Bukejlovića, nadamo se da će doći - rekao je Kremenović.

On je ocijenio da Ministarstvo pravde sigurno nije poslalo dopis bez dobre namjere i da će zbog toga predsjednik Advokatske komore predložiti da se štrajk što prije prekine, uz određene prijedloge.

Kremenović je pojasnio da još nemaju zvaničnu odluku Ministarstva ili Vlade koja potvrđuje da su saglasni da se vrijednost boda poveća sa dvije na tri marke, ali dodaje da se u dopisu navodi da Ministarstvo mora da vidi sa Ministarstvom finasija koje su mogućnosti pa da Vlada donese takvu odluku.

- Ostavićemo Ministarstvu pravde, Vladi određen period, do 1. januara, da preduzmu mjere i da nova tarifa stupi na snagu od Nove godine - rekao je Kremenović.

Štrajk advokata koji klijente zastupaju po službenoj dužnosti dešava se jer traže isplatu dugovanja i povećanja naknada za ovaj posao.

Prema važećim zakonskim aktima u BiH, advokati i branioci po službenoj dužnosti se postavljaju u slučajevima kada optuženi sam ne uzme advokata, nije u stanju da se brani, ako je slabog imovnog stanja ili ako mu je predviđena dugotrajna kazna zatvora.