latinica  ћирилица
16/10/2024 |  13:24 ⇒ 13:45 | Autor: TANЈUG

Bajden planira da se sastane sa trojicom evropskih lidera tokom posjete Njemačkoj

Američki predsjednik DŽozef Bajden planira da se sastane sa liderima tri evropske države tokom posjete Njemačkoj ove nedjelje, prenio je "CNN" pozivajući se na dobro obavještene izvore.
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/RON SACHS/POOL) -
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/RON SACHS/POOL)

Očekuje se da će se Bajden u Berlinu sastati sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i britanskim premijerom Kirom Starmerom.

Četvorica lidera planirala su da se sastanu prethodne nedjelje sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn.

Bajdenova državna posjeta Njemačkoj sa svim prigodnim ceremonijama bila je planirana za 10-13. oktobar, ali je otkazana u posljednjem trenutku zbog vanredne situacije u SAD u vezi sa uraganom Milton.

Zbog toga je otkazan i sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, na kojem je Bajden planirao da učestvuje.

SAD, Njemačka, Velika Britanija i Francuska su ključni dobavljači oružja za Ukrajinu, isporučujući oko 90 milijardi dolara direktne vojne podrške od februara 2022, prema Institutu za svjetsku ekonomiju Kil.