latinica  ћирилица
16/10/2024 |  14:44 ⇒ 18:20 | Autor: RTRS

Pomen stradalim Srbima na Meremišlju (VIDEO)

Na brdu Meremišlje kod Višegrada danas su obilježene 32 godina od stradanja 28 boraca Vojske Republike Srpske iz Višegrada i Rudog koje su na tom mjestu ubili pripadnici tzv. Armije BiH.
Pomen stradalim Srbima na Meremišlju - Foto: RTRS
Pomen stradalim Srbima na MeremišljuFoto: RTRS

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje na Meremišlju kod Višegrada, obilježena je godišnjica od svirepog ubistva 24 pripadnika Druge podrinjske i četiri pripadnika Četvrte podrinjske brigade Vojske Republike Srpske iz Višegrada i Rudog, koje su počinile muslimanske snage.

Među ubijenima bili su i ranjeni srpski borci i medicinski radnici.
- Izgubila sam brtata od 20 godina, Svetu Šimšića. On je bio najmlađi među borcima. Iza njega je ostala samo tuga i ništa više. Nemam više ni braće ni sestara, samo sam imala njega koji je dao život za našu državu Republiku Srpsku - rekla je Svetlana Šimšić, sestra poginulog borca.

Dragoljub Bogdanović, načelnik opštine Rudo, izjavio je da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

- Treba se sjećati stradalih i pomagati njihove porodice. Srpska žrtva vrijedi taman toliko koliko i ostale - rekao je Bogdanović.

Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je da je osim pogibije boraca, ovdje poginulo i medicinsko osoblje.

- Moramo gajiti kulturu sjećanja. Ukoliko to budemo radili toliko ćemo i sami živjeti i ponositi se ovim ljudima koji su dali svoje živote za svoje gradove i za Srpsku - naglasio je Savić.