latinica  ћирилица
16/10/2024 |  15:01 | Autor: SRNA

Poziv Srbima da se jave u opštinske katastre, počelo izlaganje podataka

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH poziva sve Srbe koji smatraju da imaju pravo na zemljište u opštinama Ilidža, Konjic, Krupa, Petrovac i Kupres, da se jave u opštinske katastre, ili da se jave kancelarijama za besplatnu pravnu pomoć koje se nalaze pri Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, kako bi ostvarili svoja prava na zemljištu.
Srpska imovna u FBiH - Foto: RTRS
Srpska imovna u FBiHFoto: RTRS

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH obavještava Srbe koji imaju pravni interes, vlasništvo ili posjed na nekretninama - njive, pašnjaci, šume, voćnjaci, stambeni objekti, pomoćni objekti, i druge kulture, da je u toku izlaganje na javni uvid podataka u opštinskim katastrima u nekim opštinama u FBiH.

Izlaganje je u toku u katastarskim opštinama Blažuj i Butmir na Ilidži, kao i u opštini Osjek na Ilidži gdje su živjela 1.802 Srbina, a činili su 91 odsto stanovništva, navodi se u saopštenju Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

U toku je izlaganje na javni uvid podataka i na području katastarskih opština Banjani u opštini Bosanska Krupa gdje je prije rata živjelo 255 Srba, Bijele u opštini Konjic gdje su živjela 272 Srbina, Visori u opštini Čelić, ranije opština Lopare, gdje je živjelo 144 Srba.

Izlaganje je u toku i u opštini Prača gdje je živjelo 358 Srba, odnosno 52 odsto cjelokupnog stanovništva ovog naselja bili su Srbi.

Izlaganja se vrše i u katastarskim opštinama Vlakovo na Ilidži, gdje je bila većinski srpska zemlja, katastarskim opštinama Medeno polje u Bosanskom Petrovcu, gdje je živjelo 90 Srba, u Donjem i Gornjem Malovanu, kao i svim opštinama na Kupresu, gdje je bilo većinsko srpsko stanovništvo.